Польські науковці на Ківерцівщині вивчали досвід вирощення елітних дерев

06 Жовтня 2018, 16:30
Польські науковці на Ківерцівщині вивчали досвід вирощення елітних дерев 2947
Польські науковці на Ківерцівщині вивчали досвід вирощення елітних дерев

На Ківерцівщині перебувала делегація польських науковців у складі професора Науково-дослідного інституту лісового господарства Яна Ковальчика, доцента цього ж закладу Томаша Войди, асистентів Марека Жоньца та Василя Могитича.

Польські науковці прибули на Волинь із метою вивчення досвіду у сфері вирощування дерев та збереження лісових генетичних ресурсів, – повідомляється на сайті Волинського ОУЛМГ.

Українську наукову сторону представляли завідувач кафедри лісового і садово-паркового господарства біологічного факультету СНУ імені Лесі Українки Олександр Кичилюк, доценти цієї ж кафедри, кандидати сільськогосподарських наук Анатолій Гетьманчук, Валентина Андрєєва та Василь Войтюк.

Зустрічали гостей головний спеціаліст відділу лісового господарства ВОУЛМГ Володимир Неводнічик, директор ДП ВЛСНЦ Тетяна Неводнічик, директор ДП «Ківерцівське ЛГ» Віталій Каращук.

У рамках візиту польські науковці відвідали Лісівничий молодіжний центр, що діє на базі Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ», ознайомилися з досвідом роботи державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр» та оглянули ділянку випробних культур у Сокиричівському лісництві ДП «Ківерцівське ЛГ».

Як зазначив Анатолій Гетьманчук, польські колеги недаремно зацікавилися напрацюваннями нашої області. Адже робота у напрямку вирощення дерев із покращеними генетичними властивостями на Волині ведеться ще з 1975 року. Поляки теж свого часу проводили таку роботу, але потім її припинили і нині активно відновлюють.

Цю тезу підтвердив і Ян Ковальчик.

Перша зустріч та обмін думками польських та волинських науковців відбулася у СНУ ім. Лесі Українки, звідки, власне, й розпочалася співпраця.

Продовжилася двостороння розмова у Лісівничому молодіжному центрі (ЛМЦ). І це недаремно. Адже саме тут студенти під керівництвом науковців та з допомогою директора ЛМЦ Валентини Юхимчук неодноразово проводили дослідні роботи.

«Польські колеги порівняли Лісівничий молодіжний центр із познанським маєтком князя Радзивілла. Наголосивши, що це – взірець ландшафтного дизайну. Не менше вразив наших польських колег і потенціал лісівників у напрямку освітньої роботи зі шкільною молоддю та підготовкою кадрів», – зазначив у підсумку Анатолій Гетьманчук.

Про роботу очолюваного підприємства розповіла польським партнерам директор ДП «ВЛСНЦ» Тетяна Неводнічик. Зокрема делегація побувала на лісонасінневій плантації сосни звичайної, яка числиться під номером 1, оглянули теплиці, де вирощуються сіянці та саджанці основних лісових та декоративних культур, модринові плантації та експериментальну ділянку із вирощення павловнії.

У Сокиричівському лісництві ДП «Ківерцівське ЛГ» представникам польської делегації показали випробні площі сосни звичайної, закладені ще у 1975 році.

У підсумку зустрічі польські колеги відзначали хороші результати росту дерев за всіма показниками. І наголошували, що досвід волинських лісівників заслуговує подальшого вивчення та постійного обміну інформацією щодо проведення таких робіт як на території нашої області, так і в Польщі.

 















Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024