До однієї з найпотужніших громад Луцького району може приєднатися Дернівська сільрада

09 Жовтня 2018, 15:32
У Дернівській сільраді 2293
У Дернівській сільраді

Децентралізаційні процеси на Волині тривають навіть попри відтермінування ЦВК виборів у новоутворених ОТГ, серед яких і в перспективі одна з найпотужніших громад області – Липинська.

Так відповідно до нещодавно затверджених змін до Перспективного плану формування територіальних громад Волинської області Дернівська сільрада, що на Ківерцівщині, яка донедавна була «білою плямою», увійшла до складу Липинської ОТГ сусіднього Луцького району. Щоб дізнатися, з якими настроями жителі та керівництво Дернівської сільради планують приєднатися до Липинської ОТГ, яка наразі чекає призначення виборів, у Дерно, з виїзною консультацією, приїхали консультанти Офісу реформ, Василь Гром, Валентин Малиновський та Тамара Зубенко. Як відомо, Офіс реформ діє при Волинському РВ Асоціації міст України, в межах проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID.

Під час зустрічі у сільського голови Олександра Гуча обговорили проведення процедури приєднання, оцінили фінансові вигоди від спільного господарювання із Липинською ОТГ та «придане» з яким Дернівська сільрада прийде до Липин.

До речі, щодо «приданого», то воно не найгірше – бюджет у 2,5 мільйони гривень, дитсадок, велика школа, яка має всі шанси стати опорною, бо до Липин від Дерно 28 кілометрів, амбулаторія і це лише частина досить непогано збереженої інфраструктури, окрім того залізниця поруч.

Ще один «плюс», що значна частина території Дернівської сільради вкрита лісами, а віднедавна ці землі оподатковують, а гроші йдуть у місцевий бюджет.

Як розповів Олександр Гуч, нині у них ставка цього податку 0,1% і лісівники сплатять до сільського бюджету десь 92 тисяч гривень на рік, хоча спершу встановили ставку більшу, але вирішили, що краще синиця в руці, ніж журавель у небі. Встановивши мінімальну ставку тепер і гроші до бюджету надходитимуть, і неплатежів не буде, а лісівники далі господарюватимуть.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань проекту «ПУЛЬС», похвалив за таке зважене рішення керівництво сільради і депутатів.

Ще одне питання, яке обговорили під час виїзної консультації – призначення виборів, зокрема і в Липинській ОТГ, бо лише після їх проведення можна завершити процедуру приєднання Дернівської сільської ради. До речі, процес приєднання до Липинської ОТГ буде довготривалим, так як Дернівська сільрада не межує з нею. Тому приєднання відбудеться лише після приєднання до Липинської ОТГ Звірівської сільради.

Як наголосив Валентин Малиновський, консультант з правових питань, новий склад ЦВК має час для оголошення виборів в ОТГ до 12 жовтня, максимум до 20, щоб волевиявлення відбулося відповідно 23-го чи 30 грудня.

На завершення зустрічі в Дерноконсультанти-«ПУЛЬСовики» зійшлися на думці, що Дернівська сільська рада, буде достойним старостатом однієї з найуспішніших об’єднаних територіальних громад Волині.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024