З тростянецького джерела брали воду козаки Хмельницького

06 Травня 2017, 09:43
Гор'янівські джерела 8250 Джерело: https://www.facebook.com/npptsuman/photos/ms.c.eJxFztsNwDAIQ9GNqvAw4P0Xq0oS~_nsEV1bNpIkbMjwkHt1g3qAYwAa~;oNVgcsFFvfkCsiE4UFxM2jRcG7D~_aL~_wBrIv4kRR~_S2VqrMUVOMiJPgCgQkpjg~-~-.bps.a.2277931265764633.1073741927.2019761954914900/2277931345764625/?type=3
Гор'янівські джерела

Село Журавичі з унікальними джералами було відоме на всю Америку і Європу, а Гор’янівські джерела не поступаються Оконським.

Про ці та інші унікальні джерела розповіли у «Цуманській пущі». Інформацію про природні джерела В рамках Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел» опублікував на своїй сторінці у Facebook Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща».

Отож до переліку джерел увійшли:

1. Цуманські джерела.

2. Гор’янівські джерела.

3. Джерело у селі Грем’яче.

4. Журавичівські джерела.

5. Криничка Юрія Переможця.

6. Джерело «Святе» в селі Тростянець.

7. Свята криниця, село Покащів.

8. Личансько-Пітушкове на межі села Личани Ківерцівського району і села Пітушків Рівненської області.

9. село Прилуцьке.

10. Чемеринські (2), село Чемерин.

11. село Озеро

12. село  Липне, неподалік церкви.

13. Джерело в селі Дубище.

14. «Святий Дух» в селі Жидичин.

15. Джерело в селі Липляни.

Освячення криниці з цілющою водою в селі Сильне
Освячення криниці з цілющою водою в селі Сильне

 

Джерело — природний, самочинний сконцентрований вихід на земну поверхню підземних вод. Виникає під впливом земного тяжіння або гідростатичного тиску.

Сифонні джерела — джерела підземних вод, які діють періодично після наповнення карстової порожнини і сифонного каналу, що з'єднує порожнину з поверхнею Землі.

Голова сільської ради Юрій Мазнюк показує джерело біля церкви в селі Липне.
Голова сільської ради Юрій Мазнюк показує джерело біля церкви в селі Липне.

 

Користь джерельної води. Чому воду з джерела пити корисно:

- Джерельна вода не хлорується, не озонується, в неї не додають різні присадки і добавки.

- Природна фільтрація шарами грунту дозволяє їй повністю зберегти свої природні властивості.

- Джерельна вода насичена киснем.

- Джерельну воду не треба піддавати кип'ятінню, вона «жива».

Мінуси води з джерела:

- Джерельну воду не слід зберігати більше тижня, вона втрачає свої органолептичні властивості.

- Часто з під землі б'є лише слабка цівка.

- Розташування джерел у ярах або низинах.

Більш докладніше про джерела Цуманської пущі:

«Цуманські джерела»  - гідрологічна пам’ятка природи, утворена у 1972 року. Знаходяться в селі Путилівка. Площа - 0,01 гектара. Живлять річку Путилівку, вода має хороші смакові якості. На жаль, зараз це джерело майже зникло. Поблизу джерела прокладали трасу до «Євро – 2012» і поряд знаходиться ресторан «Садиба на джерелах», який бере воду для власних потреб з цього джерела. Джерела не люблять людського втручання, а саме через це дане джерело замулилось і не функціонує.

Цуманські джерела
Цуманські джерела

 

«Гор’янівські джерела» - гідрологічна пам’ятка природи, утворена у 1991 році. Знаходяться в селі Гор'янівка. Площа - 0,5 гектара. Каскад джерел з кришталево чистою водою. Витоки річки Гор'янівки.

Гор'янівські джерела
Гор'янівські джерела

 

Джерело у селі Грем’яче - природне джерело на мальовничому узбережжі річки Путилівки. Джерело цілющої хлоридно-натрієво-бромної мінеральної води. Своїми фізичними та хімічними характеристиками ця вода не поступається відомим на Волині Оконським джерелам, оскільки знаходиться з ними в одному водогінному горизонті. Показаннями для лікування водою із цього джерела є хвороби опорно-рухового апарату, ендокринної та нервової систем, захворювання органів травлення та органів дихання. Гідрологічні характеристики джерела: дебет – 1 л/с, прозорість – 25 сантиметрів, температура 15 °С. Оновлення та відкриття джерела відбулося у 2012 році.

Джерело в селі Грем'яче
Джерело в селі Грем'яче


Гор'янівські джерела
Гор'янівські джерела

 

Журавичівське джерело мінеральних вод - тип цієї води гідро-карбонатно-кальцієві родонові з мінералізацією 2,5 г/л, дебіт 240,0 м.куб/добу. Цінність Журавичівського джерела надзвичайна, лікувальні властивості забезпечують оздоровлювальний ефект на 98 %. Запаси Журавичівського родовища лікувальних грязей складають 217 тисяч метрів кубічних.  Знаходиться в селі Журавичі. У 1928-1939, 1987-1999 роках тут діяв бальнеологічний санаторій «Журавка».

Хлоридно-натрієві води з підвищеною мінералізацією -12-13 мг/л поширені поблизу села Журавичі Ківерцівського району. Ці води мають домішки брому, йоду, радону і застосовуються для лікування серцево-судинної системи, атеросклерозу, дихальної і травної систем.

Журавичівські джерела
Журавичівські джерела

 

Село Журавичі відоме своїм унікальним радоновим джерелом. В архівних документах за 1952 рік є відомості про те, що «… в селі є потужне радіоактивне вододжерело, на базі якого з 1928 по 1939 рік функціонував бальнеологічний санаторій, який під час війни був знищений». Санаторій цей був відомий не тільки у Європі, але і в Америці. В ньому лікували хвороби зору й опорно-рухового апарата, серцево-судинну, дихальну, травну системи і атеросклероз. Крім води, в лікувальному процесі використовували і торф'яні грязі.

За даними Державного управління екології та природних ресурсів у Волинській області, вода журавичівського родовища – хлоридно-натрієва, з підвищеною мінералізацією і вмістом брому, йоду та радону. З 1987 року по 1998 рік в селі Журавичі працював санаторій-профілакторій Колківського держлісгоспу об'єднання «Волиньдеревліс», в якому могли одночасно оздоровлюватися 250 відвідувачів. У роки економічної скрути санаторій-профілакторій перестав функціонувати, а його господарство прийшло в занедбаний стан. Хоча цілюще джерело із вмістом радону і досі б'є на околиці села Журавичі.

Ще в 1933 році у Варшаві в «Наукових засіданнях державного геологічного інституту» повідомлялося про результати дослідження радіоактивності джерел у Журавичах. Учені дійшли висновку, що радіоактивність приносить не вода, а газ, тобто вугільний ангідрит, який добувався з глибини. На думку дослідників, наявність радону в поліських джерелах пояснюється заляганням на Волині українського кристалічного щита, який започатковується біля річки Горинь і тягнеться на південний схід до Азовського моря.

Тут відкрили два лікувальних корпуси, які проіснували до 1947 року.

Криничка Юрія Переможця. Знаходяться в селі Сильне, в лісі. У лісі за сім кілометрів від села Сильне Ківерцівського району знаходиться колодязь із цілющою водою, де зцілювались хворі та віддавна молилися у разі посухи. У 2011 році освятили каплицю, яку спорудили над колодязем.

Освячення криниці з цілющою водою в селі Сильне
Освячення криниці з цілющою водою в селі Сильне

 

Джерело «Святе» вважається цілющим. Знаходиться у селі Тростянець. На обійсті 360-річної Троїцької церкви села Тростянець Ківерцівського району на Волині прочани зцілюються від чудотворної криниці.

Колодязь з каплицею спорудили на місці зниклого цілющого джерела, над яким бачили обрис хреста. За переказами, давній ключ заліковував рани і хвороби очей. До чудодійної води припадали козаки Богдана Хмельницького. Вона зникла за радянських часів, коли храм відібрали в парафії.

Прісне цілюще «Святий Дух» у підніжжя старого кургану. Село Жидичин. Неподалік Свято-Миколаївського чоловічого монастира.

Джерело в селі Жидичин «Святий Дух»
Джерело в селі Жидичин «Святий Дух»

 

Джерело в селі Липляни Ківерцівського району. Біля джерела повинен постати скит Жидичинського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря, який зватиметься «Живоносне джерело». У квітні 2011-го це джерело освятили і взяли під опіку місцеві монахи.

На території Цуманської пущі є ще деякі джерела, але на даний час вони поки залишаються недослідженими:

  • Свята криниця, село Покащів.
  • Личансько-Пітушкове, на межі села Личани Ківерцівського району і села Пітушків Рівненської області.
  • село Прилуцьке.
  • Чемеринські , село Чемерин.
  • село Озеро
  • село Дубище
  • село Липне (на подвір'ї церкви)

«Насправді джерел значно більше, будемо щиро вдячні читачам за будь-яку інформацію про джерела на території Цуманської пущі», - йдеться у дописі.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024