Не ковбасою єдиною: Домна, Коржик і... циганська сповідь. ЗАНЕСЛО В СЕЛО

28 Жовтня 2017, 18:00
12654

Біля місцевої мекки раз-по-раз спинялися автівки. Навпроти неї йшла жвава торгівля. Рибою. Похоронними вінками. Віниками. Яблуками. І навіть …салом. Продавчині у теплих картатих хустках вправно ховали голови у жмені: не звикли до фотоапаратів.

Так про село Тростянець Ківерцівського району пише Олена Лівіцька для Волинь24.

Розмаїття в ту осінню сільську ідилію вносив хіба …світлофор над галасливою дорогою. «Підморгував» то червоним, то зеленим мовчазній «фігурі», з трепетною поліською вірою у силу оберегів рясно обвішаній рушниками та стрічками. І тут мені упевнено заявляли, що то єдине на Волині село, де …є світлофор. 

Направду мекки у цьому селі – аж дві. Місцевий храм, під банями якого – цілюща ікона. І …місцева «ковбасня». Бо це – Тростянець і цим усе сказано. І тут – «не ковбасою єдиною».

Почав з цвинтарів – і «всейкі люди довольні»

«Все буде чьотко», - коротко і ясно відповів мені у трубку Тростянецький сільський голова на спробу зателефонувати йому напередодні «в розвідку». 

Але я й подумати не могла, що настільки. 

Ще не встигла натішити око парканами у хризантемах, як на обочині спинилося авто. Довелося знайомитися.

…Олександр Ковальчук. Йому – 30 з лишком. Років два свого життя – сільський голова. Наслухалася цього дня. Бо кого не питала про тростянецькі будні, всі мені – про голову. «Впросили», кажуть, щоби молодий чоловік, у минулому прикордонник, а згодом підприємець запрягся у того чиновницького сільського воза – і… Як це сталося, він і сам, схоже, до кінця не розуміє. Але що тягне, то тягне. 

1
Ківерцівщин,Тростянець
Ківерцівщин,Тростянець

1
Порядок у селі - скрізь!
Порядок у селі - скрізь!

 

«Всейкі люди зара на його довольні. Поробив дороги. Світло кругом. Пам’ятника зробив. Клуб буде робити. Могилки позагороджував. Хто до цього часу це пробував?» - міркуватиме згодом сільський господар Микола Коржик, який перевозив чи не всіх голів колгоспу замолоду, бо був водієм. 

У Коржика в Тростянці направду багато однодумців. А Олександр Ковальчук на це усміхається і не цурається розказувати: перше, з чого почав – це …кладовища. 

Ні в Тростянці, ні в тих маленьких довколишніх селах не знайти звичної для багатьох інших сіл картини, де могили глушить акація, а на давні хрести падає сухе гілля з таких же давніх дерев. Не знайти, бо нема. 

Привіт «радянській Україні». Від коржика

Кабінет тростянецького керманича дивує добротним ремонтом. 

«Спершу нам зробив. Собі – в останню чергу», - всміхаються у відповідь на моє здивування працівниці оновленої сільради. 

Олександр Ковальчук же не приховує: багато у що доводилося вкладати і власні кошти. А ще навести порядок у платежах до сільського бюджету.

Увагу привертає цілісінький стенд із медалями та кубками, за яким промовистий напис: «I ♥ voleybol». Шевченко «на покуті» дивно дисонує із картиною з китайського фарфору на стіні… Тут же Біблія - «подарунок друзів». І орден – «від владики». 

1
Сільрада. А багато років її за непролазними хащами було з дороги ледве видно...
Сільрада. А багато років її за непролазними хащами було з дороги ледве видно...

Несподівану екскурсію сільрадівськими хоромами перебиває хтось із місцевих підприємців. На високих тонах. 

«Я гратися не буду. Щоб тебе завтра не було!» - категорично заявляє голова. Той ще хоче щось сказати, але ми вже їдемо… 

«Це мій дід будував…» - показуватиме згодом Олександр Ковальчук на радянського штибу Будинок культури. Той не «бачив» тепла з 90-го. У 2017-му на цьому хочуть поставити крапку…

«З вівторка починаємо перекривати дах, а пізніше приступимо і до опалення», – додає голова. 

1
Робоче місце сільського голови
Робоче місце сільського голови

Донедавна аварійний пам'ятник загиблим односельчанам тепер - не впізнати.
Донедавна аварійний пам'ятник загиблим односельчанам тепер - не впізнати.

Дід нинішнього тростянецького голови – Михайло Кропивський – у цьому селі людина відома, бо чимало літ був парторгом при передовому місцевому колгоспі «Радянська Україна» і пережив не одного керівника. 

«А парторг – це як перший зам. Голів призначали, а хто робив все – перший зам. Що я про нього пам’ятаю? Багато що. В одних черевиках десятки років проходив. В них і вмер…» - відповідає. 

Микола Коржик: дороги є, маршрутка є і навіть риба на базарчику є, а от колгосп, каже, ''пішов'' в одну ніч...
Микола Коржик: дороги є, маршрутка є і навіть риба на базарчику є, а от колгосп, каже, ''пішов'' в одну ніч...

Щоправда, від самого колгоспу лишилися тепер …спомини. Бо, за словами того ж таки Миколи Коржика, «за мішок картоплі оддали та й всьо». Років два тому в одну ніч «пішла» решта колгоспного добра. Кому? Подейкують у селі, що Степану Москвичу, одіозному аграрію із Боратина. От тільки кажуть, що толку з того поки не відчули. 

«А лишили б у сільраді…» - чухає потилицю Микола Коржик, гріючись на останньому осінньому сонці на лавці під рідною хатою. Вже марно.

А школа «бачила» ще Домну Гордіюк

Оновленим фасадом «світить» на дорогу добротна сільська школа. У коридорах – затишно і людно.

«Знав би, то вишиванку вдягнув», - усміхається вчитель фізкультури Ярослав Голуб, поки «ловлю» його в кадрі. 

Тут рихтують гарні плани на майбутнє, готуються будувати сучасний спорткомплекс. А ще кажуть: мають «золоте дно». Це – про постійну увагу до проблем школи від власника «Тростянецьких ковбас» Сергія Мосійчука та сільської ради.

1
Осінь взяла Тростянець у полон.
Осінь взяла Тростянець у полон.

1
Місцева школа, що офіційно почала роботу ще у далекому 1939-му...
Місцева школа, що офіційно почала роботу ще у далекому 1939-му...

…Споруда, збудована ще за Польщі, слугувала Тростянцю колись не тільки школою. 

Із 1996-го тут директором Микола Глинський. І очевидно -
щеодин із сільських авторитетів. Прийшов сюди ще фізруком у далекому 75-му. Каже, вже тоді Тростянець був нівроку. Втрапити сюди працювати за направленням було не найгіршим варіантом.

1
Діти залюбки позують...
Діти залюбки позують...

1
А вчитель Ярослав Голуб аж знітився: знав би, каже, одягнув би вишиванку!
А вчитель Ярослав Голуб аж знітився: знав би, каже, одягнув би вишиванку!

Більше нього про школу не знає ніхто. Та якби стіни закладу могли «говорити», каже чоловік, вони б розповіли багато цікавого про Тростянець. Бо колись тут були і гміна, і польський банк, і постерунок, і навіть «людова» бібліотека. Платна, до речі.

Цікаво, що уродженкою Тростянця є жінка, на честь якої досі названа вулиця в Луцьку. Та сама Домна Гордіюк. Кажу, досі. Бо Домна була комсомолкою і героїнею багатьох героїчних радянських історичних нарисів. Хоча за ідеї комсомолу стала ще тоді, коли совєтів у її рідному Тростянці при владі не було. 

17-річна юнка брала участь у славнозвісній колківській першотравневій демонстрації 1935 року. Домну вбили, її товаришів ув’язнили. Як, скажімо, і тестя нинішнього директора Василя Ольховича, котрий був секретарем комсомольської парторганізації у Тростянецькій гміні.

А потім ще десятиліттями тамтешнім школярам розказували про подвиг місцевих комсомольців, які «закликали селян боротися за землю» під гаслами «Геть руки від СРСР!» чи «Хай живе Воз’єднання з Радянською Україною». За подвиг комсомольців селу відплатили згодом. Сьогодні у Тростянці відверто говорять: не німці спалили їхнє село у Другу світову, а поляки. 

1
Багаторічний директор школи Микола Глинський. З огляду на досвід уже - людина-енциклопедія!
Багаторічний директор школи Микола Глинський. З огляду на досвід уже - людина-енциклопедія!

3Той же таки директор школи Микола Глинський розповідає: «У 1939-му німці розбили Польщу. Тесть розказував: одного ранку прокинулися, а в тюрмі двері навстіж. Додому звідти (а сидів у Бресті) прийшов пішки. А тим часом поляки тут вибудували контакти з радянськими партизанами. Поруч же Гайове. І факт лишається фактом: Тростянець спалений поляками, що хто б не говорив. І Хопнів, і Яромель… Люди порозбігалися. Родина моєї тещі, наприклад, опинилася аж у Рудниках і там пробула фактично до кінця війни». 

І тільки в «Історії Української УРСР» написано: «За період тимчасової окупації гітлерівці разом з своїми найманцями – українськими буржуазними націоналістами завдали вели¬чезної шкоди господарству. На території Тростянецької сільської Ради було спа¬лено 359 житлових будинків, 710 надвірних споруд, забрано 216 коней, 412 голів великої рогатої худоби, 340 свиней, тисячі голів птиці». 

У підвалах святині – розстріляні діти? чиї?

Чим глибше в історію Тростянця – тим більше запитань. Німих. Тих, на які у селі вам не поспішать відповісти… 

Йдемо до місцевого Свято-Троїцького храму. Величний. Ось де направду б’ється серце Тростянця.

«Он бачите бійниці? – кудись угору показує настоятель отець Сергій. - Будували не тільки для молитви». 

1
Серце села - не ''Тростянецькі ковбаси'')) А - місцева Свято-Троїцька церква збудована ще в часи Богдана Хмельницького!
Серце села - не ''Тростянецькі ковбаси'')) А - місцева Свято-Троїцька церква збудована ще в часи Богдана Хмельницького!

Багато років селянам храм слугував фортецею. Тепер - місце паломництва...
Багато років селянам храм слугував фортецею. Тепер - місце паломництва...

1

Відтоді й дотепер це місце паломництва для тисяч вірян, які шукають зцілення у цих стінах. Кілька століть поспіль церковні бані оберігають чи не найсокровеннішу таємницю Тростянця - образ Тростянецької Божої матері Одигітрії. Хто зна, можливо, то і є запорука сільського благополуччя? 

На «Божій Горці» (так називають тут невелику каплицю на горищі храму, яку збудували спеціально для чудотворної ікони) – людно. Хлопча років 10-ти потай гортає стародруки, серед яких книги 17-го (!) століття. Хтось причаївся на колінах біля підніжжя образу. Діти прийшли на екскурсію. 

Історія ікони вражає. Оновлялася. Зцілювала і рятувала. Не менше дивує й інше: у підвалах старої церкви – справжній музей. Ще сім років тому ніхто й не здагодувався, що під храмом є підвали. 

«Робили ремонт. Побачив отвір знадвору біля фундаменту. Думав, що продуха. Став чистити…» - каже о. Сергій. Так розкопали три чималих кімнати, що були дощенту засипані землею. 

1
Тростянецька Божа Матір. Образ, який зцілює.
Тростянецька Божа Матір. Образ, який зцілює.

1
Отець Сергій Ледвовк - настоятель храму.
Отець Сергій Ледвовк - настоятель храму.

 

«Начиння церковне. Реманент різний. Книги. Церква ж горіла. Точніше дзвіниця, що поруч. Все падало і, очевидно, так тут і опинилося. Он навіть пляшка з-під якогось шнапсу. Німці у Другу світову в церкві, до речі, тримали коней. Певне, лишили і це», - крок за кроком веде до сокровенного священик. 

У кутку останньої кімнати – крипта під склом: у підвалах свого храму цей чоловік виявив останки десятків людей. Із простреленими черепами. Що там виявив: своїм руками розгріб…

А в підвалах церкви з Другої Світової - останки жінок і дітей із простріленими черепами...
А в підвалах церкви з Другої Світової - останки жінок і дітей із простріленими черепами...

1
Тростянецькі стародруки, знайдені недавно у засипаному землею підвалі
Тростянецькі стародруки, знайдені недавно у засипаному землею підвалі

Неймовірно, але, запевняє, у Тростянці нема нікого, хто міг би розповісти, що ж насправді відбулося у 40-х роках минулого століття у цих стінах і що то за моторошний розстріл. Мовляв, нема очевидців, та й у війну люд порозбігався з попелища хто куди. І тільки припускають, що ці жінки могли бути дружинами повстанців зі своїми дітками. Кажуть, в селі діяла сестринська школа УПА.

«Я їх дістав. Зробив те, що мені велить совість. Мій обов’язок захоронити їх. А дослідити – будь ласка, хай фахівці приїжджають і досліджують. Церква цим не займається. Бачте, які малесенькі. Ще навіть дитина всіх зубів не мала…» - тихо зауважує о. Сергій. 

Мовчать на це триметрової ширини мури. Та все таки очевидно, вони «віддали» ці останки сучасникам, щоби щось таки розказати…

Як у селі з’явився світлофор і де живуть «хлопці, які все роблять»

Ми їдемо далі.

…«Люди запалювали ялинки в хатах, а я у Тростянці «запалював» світлофор, - поміж тим, упевнено кермуючи автівкою, продовжує розповідати про тростянецькі будні Олександр Миколайович. - Якось поспішав і не міг на цьому повороті виїхати. Так прийшла в голову ідея про світлофор».

«Добро» на «єдиний на Волині сільський світлофор» довелося «вибивати» аж у столичних кабінетах. Однак диво техніки таки є і справно працює. 

1


…Миготить машинами перехрестя. Тітки край дороги сумують: покупців не дуже. Білі гриби - «вже не ті». А восени, бідкаються, найбільший попит хіба на яблука. Втім черга – до живої риби.

…«Це Лички. Тут найбільше молоді…» - невтомно продовжуватиме Олександр Миколайович. 

1
Якими були зупинки у селах Тростянецької сільради донедавна, можна побачити у Хопневі. Але поки можна...
Якими були зупинки у селах Тростянецької сільради донедавна, можна побачити у Хопневі. Але поки можна...


…Хопнів. Острів. Тут яму засипали. Тут паркан зробили. Там майданчик буде. Навіть у Омельному, яке ще тільки планує до Тростянецької ОТГ приєднатися, рихтує паркан біля кладовища бригада комунгоспу з того ж таки Тростянця. 

«То наші хлопці. Хлопці, які роблять ВСЕ! Хочу, щоб ви їх побачили,» - каже він. 

Хлопці на чолі з Віталієм Сидорчуком кидають сокиру і лопату, «глушать» бетономішалку… Як виявилося, це їхніми руками і паркани ставлять, і густі зарослі чистять, і село прибирають. 

1
Хлопці, які ''все роблять'': Андрій Хом'як, Олександр Гусак, Сергій Яковлев і Віталій Сидорчук!
Хлопці, які ''все роблять'': Андрій Хом'як, Олександр Гусак, Сергій Яковлев і Віталій Сидорчук!

1
Віталій Сидорчук керує цією вправною бригадою. І має, кажуть люди, золоті руки.
Віталій Сидорчук керує цією вправною бригадою. І має, кажуть люди, золоті руки.


…Ще одні «золоті руки» у сільської лікарки Галини Степанової. У Тростянці вона з 80-х. І нині – один лікар на 9-ть сіл(!). Це єдине, на що в місцевій амбулаторії нарікають. Все інше – гарно. 

«Усе жду-жду того помічника, все ніяк не добереться. У мене майже 4 тисячі населення. Точніше – 3897, – усміхається. – Тут три лікарі має працювати».

1
Навіть бруківку біля сільської амбулаторії вклали креативно!
Навіть бруківку біля сільської амбулаторії вклали креативно!

1
Галина Степанова - вже десятки років перший лікар для понад трьох тисяч людей!
Галина Степанова - вже десятки років перший лікар для понад трьох тисяч людей!

1
А стіни пам'ятають ''міністра СРСР''!
А стіни пам'ятають ''міністра СРСР''!

 

Розпитую про місцевих ромів, а пані Галина раптом згадує, як поріг її амбулаторії колись переступив міністр охорони здоров’я «самого СРСР»

«Зробили ремонт! А до того була стара хата з такими панелями фарбованими… – зазначає жінка. – Тут такий кіпіш стояв! Але ви такого не пишіть. Я тоді в декрет пішла. Оці шафи і столи ще тоді як завезли, досі є».

Тепер міністрам у Тростянці є на що подивитися. І не тільки міністрам.

«Хочете про циганів написати?»

Вони проводжали мене так гостинно і щиро, як рідко буває. Бігли аж до калітки. Раз-по-раз просили сфотографувати і тягнули «в кадр» навіть домашнього кота. Потім хором кричали «До-по-ба-че-ння-я-я!..» і просили заходити ще. 

Вони – це місцева ромська дітвора. 

…З сільським головою прощаємося під парканом оселі тростянецьких ромів. Ще одна родзинка колоритного села на Ківерцівщині. Може, б якого іншого разу на цьому подвір’ї мені б кинули в спину якесь смачне слівце, і на тому був би край. Та не цього.

1
Діти - скрізь діти)
Діти - скрізь діти)

1

 

«Що? Хочете про циганів написати?» – без зайвих сентиментів поцікавилася поважна жіночка, що вийшла з хати з махровим рушником на голові. Галина Юзепчук тут за старшу. Кому – бабуся, кому мама.

«Та цікаво побачити, чим живуть сільські роми…» - обережно. 

А тим часом дивуюся: поки ми стараємося толерантно називати їх ромами, самі себе вони спокійнісінько звуть циганами, і хоч би що… 

За мить із чорного порогу колись біленої хати викотилася зграйка дітвори. А ще за трохи я вже була поважною гостею у циганській хаті й розглядала яскраві дівочі фото «баби Галі» та її чоловіка у капелюсі …сварщика місцевого колгоспу.

1
Мала Галя хвалиться оцінками
Мала Галя хвалиться оцінками

Коли роми з’явилися у цьому селі, вже ніхто й не пригадує. Ця сім’я у Тростянці живе цілих 35 років. Переїхали сюди із Сенкевичівки, що на Горохівщині. Стара мати, чоловік, троє дітей і вона, Галина. Вже в Тростянці народилася ще одна донька.

«І скільки вас всіх разом зараз?» - запитую.

«Ой Боже, скільки ж то… Душ двінайцать чи тринайцать. Синових четверо, внукових двоє. Ще маленькі є», - аж задумалася.

Ще за трохи просить навіть у хату. Побачити, як у них. 

1

1

 

«Лорда, тихо!» - дзвенить голосами дітвора. Лорда вже не гавкає. А чорнява мала Галя (онучка) несе щоденника похвалитися десятками, вісімками, сімками і всім добром. 

Невелика сільська хата тростянецьких ромів – на два боки. Просто з порогу – кухня. Стіл під яскравою клейонкою. Сервантик. Плита. На брудній підлозі повзає маля. В кімнатах – ліжко на ліжку. Місця хватає, кажуть. Якщо "по четверо"…

Запитую, чи зберегли якісь ромські традиції.

«А чого ж ні? – тієї ж секунди. Й раптом: - І Руздво, і Паска, і Трийця… Ми українці. Вже тиї народи так перемішалися».

Що тут скажеш? У Тростянці, зазначає Галина Юзепчук: живеться «харашо». Був час, коли звідси вона їздила торгувати навіть у Вільнюс. Гадати, каже, ходила. А що тут, мовляв, такого: вона цьому вчилася біля матері, її дочки біля неї…

«А як хіба має житися? - питає вже у мене. – Дивися: і музика (на магнітофон), і тєлєвізор є. …А то тоже я (на стіни у рамці фото красивої жінки). Була гарна, а зара вже шо, вже стара (поправляючи мокрого рушника на ще чорних косах)».

1
А у хаті на стінах - і килими, і старі фотографії...
А у хаті на стінах - і килими, і старі фотографії...

1

 

«Ни одна в бабусю не вдалася», - втручається невістка, киваючи на малих дівчаток.

«Чого ти?! Он, повно краси!» - тепло так всміхається моя співрозмовниця замурзаній дітворі у замурзаній по вінця хаті.

1

І справді. Повно краси. Якщо вже вона є у цій розхристаній ромській оселі у Тростянці, то поза нею і поготів. 

Головне – її бачити. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024