Як працюють лісоруби у Ківерцівському лісгоспі

22 Лютого 2018, 13:02
Заготівля деревини у «Ківерцівському ЛГ» 2468
Заготівля деревини у «Ківерцівському ЛГ»

У рамках прес-туру, що відбувся на базі ДП «Ківерцівське ЛГ», волинські лісівники показали особливості заготівлі лісу у важкодоступних місцях.

Всі «переваги» зимової лісозаготівлі в болоті відчули на собі журналісти всеукраїнських та волинських ЗМІ, про що вже розповіли і показали читачам і глядачам. Зокрема до вашої уваги – сюжет телеканалу «Сфера ТВ. Луцьк».

Щорічно у держпідприємствах Волинського ОУЛМГ загалом проводиться заготівля на 1700-1800 лісосіках рубок головного користування. Приблизно 800 із знаходяться у важкодоступних місцях.

Під час рубки головного користування забирається стиглий ліс. Це – як жнива у хліборобів: пшениця достигла, її треба зібрати.

До того, поки ліс стане стиглим і матиме економічну цінність, необхідно проводити рубки догляду за лісом.

Варто зазначити, що в середньому сосна достигає протягом 80 років, вік стиглості вільхи, берези –­ 60-70 років, дуба – 120 років.

Рішення про те, які деревостани коли зрізуватимуться, раз на десять років приймають лісовпорядчі комісії, які перебувають у підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів України. Ними й керуються працівники державних лісогосподарських підприємств Волинського ОУЛМГ. Частково на заготівлю лісу вливає лісопатологічна ситуація, коли потрібно рятувати дерева від явної загибелі через буреломи, пожежі та ураження хворобами і шкідниками.

За 2017 рік держлісгоспами області заготовлено 1273 тисяч кбм деревини, з яких 601,1 тисяч кбм – від рубок головного користування. За об’ємами освоєння лісосічного фонду Волинь займає 5 місце після Житомирського, Рівненського, Закарпатського та Чернігівського обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Заготівлю стиглого лісу проводять лісоруби. Це дуже небезпечна і важка професія, що потребує спеціальних навиків, технічних засобів і дотримання певних методик. Щоб зібрати лісовий врожай, потрібні також трелювальні трактори, бензопили, а щоб вивезти заготовлену деревину з лісу – якісні дороги і лісовози.

Сьогодні в держлісгоспах області на навантаженні та розвантаженні лісопродукції задіяні 113 одиниць машин та механізмів із гідроманіпуляторами. Всього за минулий рік навантажено гідроманіпуляторами близько 990 тис. м3 лісопродукції, що становить 78% від заготівлі.

На перевезенні лісоматеріалів задіяні 310 транспортних одиниць, в тому числі 140 спеціалізованих, зокрема 105 сортиментовозів, 15 хлистовозів. Крім цього, на умовах послуг до вивезення залучаються автомобілі та колісні трактори суб’єктів підприємницької діяльності – 104 одиниці.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39