Ресторан з дичиною, дендропарк з батутами та інші принади Цуманської екостежки

22 Листопада 2018, 09:43
Протяжність екодоріжки – 1,6 кілометра 3376
Протяжність екодоріжки – 1,6 кілометра

На Цуманському перехресті 40 років тому з'явився перший в Україні рекреаційний пункт. Відтоді на цьому місці лісники облаштували півторакілометрову екостежку з канатною дорогою, безкоштовним прокатом велосипедів та лісовим рестораном.

Відпочивати з користю, дізнаватись більше про ліс, оздоровлюватись та ставати ближчими до природи, просто прогулюючись лісом, стає можливо. Команда Район.in.ua у спецпроекті «Історії довкола лісу» розповідає як.

Їдемо до рекреаційного пункту, до якого входить цуманська екостежка. Він розташований у 54 кварталі Мощаницького лісництва, Цуманського лісового господарства. Протяжність екодоріжки – 1,6 кілометра.

Вхід на стежку у вигляді їжака
Вхід на стежку у вигляді їжака

Головна ціль такої стежки – ознайомлення з лісовим господарством Волині. Уздовж екомаршруту розташовані близько тридцяти інформаційних стендів, які розповідають відвідувачам про правила поведінки у лісі, отруйні та їстівні ягоди і гриби, змальовують тваринний і рослинний світ Полісся, а також наводять історичні факти про ці території.

«Якщо пройти екологічну стежку і все прочитати, то будете мати повне уявлення про ліс: від історії і до лікувальних трав», – говорить  Бадзян  Володимир Петрович, лісничий Мощаницького лісництва.

Тут також є невеличкий дендропарк, де біля кожного насадження стоїть табличка з інформацією про культуру.  Вздовж екомаршруту збудовані шість бесідок для відпочинку, лавочки. Всюди на деревах видніються шпаківні. Незабаром  у рекреаційному пункті планують збудувати великий вольєр для диких тварин, щоб відвідувачі мали змогу побачити не лише рослинний, а й багатий тваринний світ Волині.

Міні-дендропарк
Міні-дендропарк

Стежка повністю вимощена відсівом – екологічно чистим сипучим будматеріалом. Він забезпечує комфортне пересування на велосипедах – своїх або орендованих, які тут безкоштовно  видають для прогулянок усім відвідувачам будь-якого віку.

Чимало розваг знайдуть на екостежці діти: чудова канатна дорога та великий батут також у вільному користуванні для всіх гостей.

Велосипеди для відвідувачів
Велосипеди для відвідувачів

ПЕРШОМУ В УКРАЇНІ РЕКРЕАЦІЙНОМУ ПУНКТУ – 40 РОКІВ

Рекреаційний пункт заснували в 1978 році. Тоді це було перше в Україні місце, створене для оздоровчої, культурно-ознайомчої і спортивної діяльності людей.

Тодішній очільник волинських лісівників Дмитро Телішевський запросив молодого скульптора Миколу Голованя (нині – почесного громадянина міста Луцька) спорудити тут стелу, присвячену драмі-феєрії  Лесі Українки «Лісова пісня».

Нині у Волинській області діє 115 великих рекреаційних пунктів та 655 малих зон відпочинку, які спорудили коштом лісових господарств для дозвілля та освіти людей .

ЛІСОВИЙ РЕСТОРАН

Відомою «родзинкою», а швидше «ягідкою» цуманської стежки є лісовий ресторан «YAVIR», який святкував 21 жовтня свій перший День народження. Він створений у 2017 році на місці старого закладу «Колиба»,що функціонував тут 20 років.

«У нас кухня не просто особлива, а суперособлива – побудована на м’ясі дичини, до того ж екологічна, всі продукти натуральні, без жодних хімічних додатків», – розповідає Дігалевич Євгеній Миколайович – директор закладу «YAVIR».

Дігалевич Євгеній
Дігалевич Євгеній

Тут можна посмакувати соками та варенням власного виробництва, яке також екологічно чисте. Перевірку на якість продукція проходить у Вірменії, її експортують в Америку та Ізраїль.

Ретельно ставляться у ресторані не лише до меню, а й до зовнішнього вигляду: великі вікна і тераси з виглядом на тихий ліс, сучасні оригінальні бесідки, дизайнерські меблі, тепла сімейна атмосфера та індивідуальний підхід до кожного гостя спонукають повернутись сюди знову.

Тераса закладу «YAVIR»
Тераса закладу «YAVIR»

«YAVIR»
«YAVIR»

Всередині закладу «YAVIR»
Всередині закладу «YAVIR»

«Творіння природи досконаліше творінь мистецтва» – такий вислів Цицерона можете прочитати на одному з стендів екологічної стежки у Цумані. Тому не вагайтесь, їдьте і насолоджуйтесь справжнім і чистим лісовим мистецтвом, яке модне і актуальне у будь-яку епоху.


Читайте також:

Екологічні стежки Волині терном не заростають

Кривий ліс під Колками: чому покручені сосни і що вони лікують

Іванна МАСЯК

Фото Олесі САЄНКО

 

 

 

 

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром