«Ківерці не будуть такими, як раніше»: як минули півроку оновленої міськради

19 Травня 2021, 17:07
Олександр Ковальчук 8392 Джерело: Facebook
Олександр Ковальчук

Минуло вже чимало часу, як у Ківерцівській територіальній громаді відбулося перезавантаження, а очолив її Олександр Ковальчук. Перша сесія міськради за участі нового міського голови та його команди відбулася пів року тому.

Олександр Ковальчук добре знаний у теперішній Тростянецькій територіальній громаді, адже головував там п’ять років. Згодом вирішив подати свою кандидатуру на пост міського голови Ківерцівської територіальної громади. Із жителями населених пунктів громади познайомився ближче напередодні місцевих виборів восени минулого року.

За результатами голосування, найближчі конкуренти поступилися чинному міському голові у 800 голосів.

Олександрові Ковальчуку 37 років, він одружений та має двох дітей: хлопчика та дівчинку. Проживає у Ківерцях уже 14 років. Чоловік є уродженцем села Тростянець. Детальніше про роботу на посаді міського голови очільник громади розповів у інтерв'ю Район.Ківерці.

Олександр Ковальчук разом із дружиною та донечкою
Олександр Ковальчук разом із дружиною та донечкою

Чому саме міський голова Ківерцівської громади? Чому не лишилися в Тростянці? Поділіться з нашими читачами, що саме сподвигло до цього рішення і чим ви займалися раніше?

– Я з 2000 року працював у прикордонній службі у різних пропускних пунктах Волині та за її межами. У 2013 я покинув службу. Пішов, як то кажуть, на своїй хліба: два роки займався власними справами, а потім подав свою кандидатуру на вибори сільського голови села Тростянець, і люди вибрали мене.

Почали працювати з нуля, бо, на жаль, не було грошей в селі. Зробили надзвичайно велику кількість роботи. Від будинку культури до шкіл, до садочків, до амбулаторій, освітлення, доріг. У моїй колишній громаді немає жодної дороги без твердого покриття, немає болота. Ми і світлофора поставили у селі.

Цим самим методом я йду тут (ред. – у Ківерцях). Я не прихильник децентралізації, але як уже є. Я вирішив піти на вибори на голову міста Ківерці і громади. У мене була досить велика підтримка. І сьогодні я працюю в цьому кріслі з відривом у 800 чоловік. Працюємо, багато працюємо. Важко дуже, але я думаю, що ми впораємося.

Читайте також: «Я знаю, як змінити життя в Ківерцівській ОТГ. Так, як ми зробили це в Тростянці», – Олександр Ковальчук

– Ви рівно 175 днів (станом на 19 травня) на посаді міського голови. Є чим похвалитися чи за що жалкувати?

– Дуже багато усього заплановано. І вже дуже багато зроблено: бруківка на декількох тротуарах, облаштування сміттєзвалищ, буде повністю зроблений квартал з асфальтованими дорогами. Будемо робити громадські туалети у Ківерцях.

Буде риночок маленький для тих людей, які приїжджають. Також ми робитимемо велику кількість робіт по благоустрою біля ринку: кишені для машин, проїзди, буде будуватися офісний центр.

Я не хочу, щоб Ківерці були спальним районом громади. Це місто має дуже хорошу історію, дуже хороший транспортний вузол. І ми працюємо над тим, щоб Ківерці були Ківерцями. Але Ківерці не будуть такими, як раніше, принаймні при мені. Я буду робити все можливе для того, щоб ми могли собі без ніяких проблем дозволити усе, що потрібно місту та людям.

– Що плануєте робити із освітніми, комунальними та медичними закладами?

– Зараз у нас йдуть великі реформи освіти, культури, медицини. Ми забрали первинку (ред. – Центр первинної медико-санітарної допомоги) Луцького району. Ви думаєте це було легко? Це наповнення бюджету по 400 тисяч гривень в місяць для нас. Хоча, ми повністю перелаштували роботу лікарні. Туди теж вклали великі кошти: закупили апарати ШВЛ, кисневі бочки, рентген. Ми відроджуємо лікарню таку, як вона і має бути. До неї ми приєднаємо ту ж первинку. Це ми маємо такий великий бонус.

Ниточка до ниточки, ми будемо наповнювати бюджет і так я хочу вийти в пятірку найкращих громад. Нам, звичайно, важко буде вийти у пятірку, адже у нашій громаді проживає дуже багато людей, входить дуже багато округів. І кожному щось треба.

Взагалі, медицина і комунальне господарство – це мій пріоритет, моє дітище. Я його контролюю особисто. Є і заступники, які це роблять. Комунальне господарство ми отримали в жахливому стані.

Читайте також: У Ківерцівській центральній лікарні з'явився новий рентгенівський апарат

1
Олександр Ковальчук – міський голова Ківерцівської територіальної громади
Олександр Ковальчук – міський голова Ківерцівської територіальної громади

– Я помітила, що у місті не надто багато супермаркетів та іншої інфраструктури.

– У нас малорозвинена інфраструктура: усі їдуть в Луцьк на якісь гуляння тощо. Та й бізнес більш до обласного центру тягнеться.

Ми зробили план розширення міста на 90 гектарів. Будемо залучати інвесторів в місто. Зараз там будуть будувати гарну дорогу за програмою президента України. І буде вимальовуватися гарна картинка міста.

Ми намагаємося вести конструктивний діалог із місцевими підприємцями, аби вони реєструвалися і працювали законно, і вносили свою левову частку у бюджет громади та міста. Ми тягнемо кожну копійку до нашої казни. У цьому році ми також виділили багато грошей на ремонт доріг і освітлення.

Читайте також: Запрацював сучасний та оновлений ЦНАП у Ківерцях: ФОТО

– Перед нашою зустріччю я відвідала міський ринок, поцікавилася у місцевих про наболіле. Згадували про тротуари на вулиці Пушкіна та Київській. Одна із продавчинь скаржилася на жахливі дороги у Сокиричівському окрузі: прохала хоча б про грейдер.

– Зараз їздив грейдер до Великодня, рівняв дороги. Я розумію ту продавчиню і зараз у нас нагальне питання – це рівняння доріг по усій громаді. Я хочу за той період, поки керуватиму, зробити усі дороги із твердим покриття, а у місті прокласти близько 19 кілометрів тротуарів бруківкою.

Наразі у Ківерцях є 143 дороги без твердого покриття, у громаді – більше 250. На Пушкіна і Київській вулицях запланували роботи по вкладанню нових тротуарів.

– Як справи у громаді з вакцинацією? Самі ж плануєте зробити щеплення проти COVID-19?

– Я сам ще не вакцинувався. Але в думках є. Пройде певний період часу і я вакцинуюся. Звичайно, я не один із перших, але я це з часом зроблю. Це моя особиста думка. Наші люди йдуть робити щеплення. 

Читайте також: У двох амбулаторіях Ківерцівщини можна вакцинуватися від COVID-19

– Які у вас стосунки з опозицією? Вона, наскільки мені відомо, відносно нещодавно сформувалася, але все ж вона є.

– До мене особисто опозиція не має. Була опозиція щодо рішення про призначення мною старости Сокиричівського старостинського округу. Усі депутати, які працюють у нашій міській раді – адекватні та хороші люди і я їх усіх дуже довго знаю. Ось ця опозиція до вищесказаного рішення – це ті люди, у яких ми забрали великі сфери впливу на громаду. І це перелилося у тих людей, яких я пропонував.

За ці 5 місяців моєї роботи в кріслі міського голови ця ситуація – єдине протистояння мені і моєму рішенню. Я завжди даю питання на обговорення і комісії, буваю всюди і стараюся прислухатися до людей. Я нікого не змушую. Я показую реальні речі, реальну роботу. Думаю, що після призначення Валентина Федорука за тижні два-три цієї опозиції уже не буде.

– Але ж є люди, які не хочуть бачити Валентина Федорука старостою округу, збиралися мітинги щодо цього.

– Я особисто знаю тих людей, які виходили на мітинги за гроші, аби зірвати голосування. Але я буду слідкувати за роботою новообраного старости дуже пильно. Можливо, він заслужить повагу й довіру односельчан. Але все ж лишилися такі люди, які досі мене не підтримують з певних причин. І, все ж таки, йде якийсь супротив.

Я буду за ним спостерігати з півроку часу: як він працює, що робить, як комунікує з громадою. Повірте, якщо щось не так, то мені вистачить лише однієї ручки (ред. – письмової ручки), аби його звільнити. Тому я сподіваюся, що Валентин якнайкраще проявить себе і доведе, що він кращий.

Читайте також: Розбірки продовжуються: Сокиричівський староста намалював на асфальті карикатуру депутата міськради

– Як і в усіх невеликих містах у Ківерцях дуже мало молоді. Усі виїжджають до більших населених пунктів. Хоч у вас є медичний коледж, але навіть це не тримає молодих спеціалістів тут. Як ви плануєте із цим боротися?

– Студенти медичного коледжу живуть тут. Але з масовим емігруванням молоді у обласний центр я все ж буду боротися. Цього року хочемо провести велику реформу освіти, щоб молодь йшла на роботу у Ківерці та громаду. До нас прийшло 11 інтернів у лікарню.

Ми відвели велику кількість приміщення і будемо там робити для них гуртожиток, аби у майбутніх лікарів було своє хороше службове житло. Бо коли людина приїжджає з іншого міста працювати, то потрібно віддати майже всю свою зарплату за найману квартиру. А тут ми будемо давати одразу житло, щоб вони залишалися тут, працювали у нас, одружувалися, заміж виходили, дітей народжували і водили їх у наші дитсадочки та школи; щоб ми виховували молодь і було ким нас замінити.

– Вам треба чимось наповнювати бюджет. Для такої великої громади потрібні великі інвестиції. Звідки плануєте брати гроші?

– Два асфальто-бетонних заводи у нас працюють: у селі Озеро і у місті Ківерці.

У Журавичах хочемо залучити інвесторів і відбудувати санаторій, який там уже є. Там родонові джерела знаходяться, різні грязі цілющі. Також меблева фабрика у Журавичах відновлює свою діяльніст. Це – більше 50 нових робочих місць для громади.

Ми готові до співпраці з інвесторами та підприємцями, готові дати податкові канікули для певного «злету» у своїй справі. Пройде рік і ви знову прийдете до мене за інтерв’ю і побачите, як громада зміниться і, дай Бог, ми будемо п'яті у рейтингу громад.

– Також підприємці на міському ринку стверджують, що четверговий ринок досі діє і продавці ігнорують офіційне спеціально відведене місце для торгівлі. Люди скаржаться на відсутність покупців, пусті контейнери та сам ринок.

– Його немає, я його не дозволяю і не дозволю. На нашому продуктовому ринку людно. Але щодо одягу і взуття, я не можу цього сказати. У нас будуть різні магазинчики і я не можу цього заборонити.

Люди хочуть сервісу, але більшість їдуть в Луцьк. У мене дуже хороші відносини із директором нашого ринку. Я і так намагаюся всіх вести на ринок. Але четвергового базару не буде, поки я сидітиму в цьому кріслі!

– Що зі спортом у громаді та місті? Як розвиваєте культурну сферу, позашкільні гуртки?

– Я сам спортсмен і хочу зробити із Ківерцівської громади спортивний центр області. У нас в Тростянці місцевий підприємець проводить реконструкцію стадіону, де функціонуватиме футбольна школа київського «Динамо». Стадіон будується сучасний з поливом, з підігрівом, з штучними майданчиками, з теплими роздягальнями. 

Я також був ініціатором введення нового тренера з волейболу, до якого уже ходить 45 діток. Я підтримую усі спортивні змагання і взагалі пропагую спорт. Будинок культури у нас з вигляду не дуже крутий. Але люди працюють справді талановиті та креативні. Так само і Ківерцівська дитяча музична школа, і Центр позашкільної освіти. Вони працюють, діти навчаються, беруть участь у фестивалях та конкурсах, перемагають і везуть ці перемоги у Ківерці.

Читайте також: У Ківерцях відбудеться звітний концерт з нагоди 60-річчя дитячої музичної школи

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024