Тенісист із Ківерців переміг у всеукраїнській спартакіаді та отримав президентську стипендію

23 Січня 2024, 15:00
Назар Іванюк та Світлана Іваніченко 3494
Назар Іванюк та Світлана Іваніченко

Юний спортсмен  із Ківерців Назар Іванюк, який займається настільним тенісом на відділенні у місцевій дитячо-юнацькій спортивній школі, став єдиним представником спортивного осередку міста, якого за здобутки нагородили президентською стипендією.

Зараз Назарові Іванюку 15, з яких ось уже сім років він тренується під керівництвом тренерки із багаторічним досвідом Світлани Іваніченко. Нині хлопець навчається у Технічному коледжі Луцького політехнічного університету та поєднує навчання зі спортом.

Група для дітей з особливими потребами працює при спортивній школі Ківерців з 2013 року. І вже троє її представників встигли побувати на всеукраїнській спартакіаді «Повір у себе». 

Як розпочалася співпраця пані Світлани та Назара, про його здобутки, силу духу і наполегливість у досяганні цілей, дізнавалася кореспондентка Район.Ківерці.

Як прийшла ідея записатися у спортивну школу

«Моя однокласниця ходила сюди. Мені й стало цікаво, що таке теніс, і я попросив маму, аби записала мене на ці заняття. Серед інших видів спорту мені подобався саме теніс. Ну, й слово таке цікаве. Футбол – зрозуміло, баскетбол – зрозуміло, а от теніс... Це гра віч-на-віч, мені це більше подобається, ніж в команді. Там багато залежить від інших, а тут ти сам за себе», – ділиться Назар Іванюк.

Назар Іванюк на спартакіаді
Назар Іванюк на спартакіаді

«У нашій спортивній школі відкрилася група з «Інваспорту» у 2013 році. З Волинського обласного центру спорту для осіб інвалідністю «Інваспорт» до нас присилали рекомендаційні листи, аби ми відкрили таку групу у спортивній школі. Тож, на тренерські раді ми прийняли рішення й відкрили групу на відділенні настільного тенісу. У нас займаються діти із ДЦП, з вадами слуху. На цей час є дівчинка в групі «інтелект», – розповідає тренерка Світлана Іваніченко.

Пані Світлана зазначила, що учениця спортивної школи Богдана Яринюк вже представляла на чемпіонаті України Ківерці та Волинь.

Раніше юні тенісисти мали по три заняття на тиждень, згодом – чотири, тепер – п'ять. Тож усі змагання та перемоги – це клопіткий шлях занять та наполегливих тренувань. Назар постійно у тонусі, тому перерв між тренуваннями та підготовкою до змагань немає – це безперервний процес.

Про спартакіаду «Повір у себе» та президентську стипендію

«Президентська стипендія – це грошова винагорода. Її будуть виплачувати кожного місяця впродовж року. Вона становить 5666 гривень», – пояснює Назар.

А ще, Назар вже знає на що витратить кошти. 

«Насамперед я планую витрати стипендію на саморозвиток, можливо спробою себе в нових сферах, наприклад музика, хочу навчитися грати на гітарі. Також покращу обладнання для тенісу – нова ракетка, взуття та інше. Ну і звичайно допоможу батькам у цей нелегкий час», – ділиться хлопець.

«До цієї спартакіади ми дуже ретельно готувалися. Ходили на тренування. Інколи навіть заохочувала Назара тренуватися, аби все вийшло. Ми запланували, що просто мусимо бути «в призах». Першість відбувалася у Світязі, але самі ігри проводили у Шацьку. У змаганнях брали участь діти з усієї України. Я кожного разу повторювала: «Назар, треба. Назар, треба. Ти граєш один від нашої спортивної школи». Були й представники із громади та від ківерцівської спортшколи були лише ми. Загалом, на Волині є сильні діти-тенісисти. Та я Назара налаштовувала, що ми зобов'язані бути «в призах». На минулих іграх, які відбувалися позаминулого року в Одесі, він здобув третє місце. Я ж сказала, що цьогоріч нам просто необхідне перше або ж друге. Тобто підіймаємо планку вище і стараємося її тримати», – згадує тренерка.

Загалом спартакіада для спортсменів з особливими потребами «Повір у себе» тривала п'ять днів.

Тоді Назар Іванюк показав себе як умілий та завзятий спортсмен. Окрім нагороди в одиничних виступах, він здобув іще одне перше місце, уже в змішаному розряді – «Міксті». Саме за дві золоті нагороди поспіль хлопець й отримав стипендію. 

На спартакіаді у Шацьку
На спартакіаді у Шацьку

«За підсумками цих перемог Волинський центр спорту для осіб з інвалідністю «Інваспорт» подав Назара на стипендію. Бо він представив Волинь та продемонстрував такі високі результати. Я вже й не сподівалася, адже змагання відбулися ще в червні 2023 року. І якраз перед Новим роком до мене подзвонив директор обласної спортивної школи для осіб з інвалідністю Андрій Рожок та повідомив, що президент підписав указ про нагородження. З Волині загалом четверо спортсменів теж отримали цю нагороду. Серед них є й Назар», – розказує пані Світлана.

Про найпам'ятніші спортивні перемоги та нагороди

Світлана Іваніченко та Назар Іванюк кажуть, що найбільше запам'яталася спортивна першість у Луцьку у 2019 році. Це були перші великі змагання, з яких тенісист приїхав переможцем.

«Ми грали в «АдреналінCity», це була спартакіада «Повір у себе». Там теж брали участь різні групи спортсменів: діти із ДЦП, також була група «інтелект» та з вадами слуху. Тоді Назар у своїй групі зайняв перше місце», – пригадує тренерка.

«Вже з того часу він почав їздити на спартакіади «Повір у себе» всеукраїнського рівня. Ми були в Одесі. Тепер Назар переходить у старшу групу і змагання будуть вже серед дорослих», – пояснює Світлана Іваніченко.

Назар Іванюк та Світлана Іванічук
Назар Іванюк та Світлана Іванічук

Про поєднування навчання та спортивних занять

«Інколи не вистачає часу, аби все поєднувати, але я справляюся. Як отримав стипендію, батьки були щасливі, сказали: «Так тримати», – розповідає студент.

Сам Назар Іванюк досить скромно ставиться до своїх чималих здобутків. Скажімо, зберігає нагороди та дипломи стосом.

Зі слів тренерки, настільний теніс – це загартовування сили духу. Адже, аби досягти результатів треба бути послідовним та наполегливим. Постійно відпрацьовувати стійку, вдосконалювати удари, вміти правильно розвернутися. Неабияку роль грає й той факт, лівша чи правша учень.

Нагороди Назара Іванюка
Нагороди Назара Іванюка

«Перше, що робимо – розминка. Далі стаємо за стіл, удари розвиваємо, а потім проводимо мінізмагання між собою. Інколи, в погані дні, мене обігрують, а буває, що я всіх обігрую», – розповідає Назар

Про мрії та плани 

Назар Іванюк мріє про чемпіонат світу. А ще хоче поєднати своє життя зі спортом вже в дорослому віці. У найближчих планах вже є нові першості, у яких Назар та пані Світлана збираються брати участь.

«Ми готуємося до участі у чемпіонаті України серед осіб з ураженням опорно-рухового апарату, який відбудеться у квітні», – каже Світлана Іваніченко.

Назар Іванюк на змаганнях
Назар Іванюк на змаганнях

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024