Топ-10 результатів Цуманської об'єднаної територіальної громади

15 Жовтня 2020, 19:00
Анатолій Дорошук 6219
Анатолій Дорошук

Цуманська селищна об’єднана територіальна громада створена восени 2017 року, зараз до її складу входять 8 сіл і селище Цумань. Населення  12 669 осіб (станом на 1 січня 2019 року). Керують громадою селищний голова Анатолій Дорошук, виконавчий комітет і 26 депутатів селищної ради, обрані у 2017 році.

Понад 30 років Анатолій Дорошук працював у лісовій галузі, в серпні 2014 року став на захист України. 50-літній капітан служив у складі оперативно-бойової прикордонної комендатури, боронив державний кордон від російських окупантів, зокрема, в Мар’їнці на Донбасі. Після демобілізації у 2015 році виграв місцеві вибори та розпочав реформи у рідному краї. Земляки підтвердили довіру до свого голови та на виборах 2017 року. Нині Анатолій Дорошук балотується на посаду голови Цуманської обєднаної територіальної громади.

«Дякую колективу та загалом громаді за те, що ми спільною командою пройшли найскладніший етап у роботі – децентралізацію. І те, що 2018-го до нас попросилася приєднатися ще одна сільрада, свідчить: ми на правильному шляху», – Анатолій Дорошук.

Тож, рейтинг основних результатів Цуманського селищного голови Анатолія Дорошука і його команди може виглядати так:

1. Полегшення доступу мешканців громади до адмінпослуг.

Тепер селищна рада виглядає сучасно і комфортно, завершується оснащення Центру надання адміністративних послуг. Усі документи громадяни зможуть отримувати в електронному вигляді, крім того, до їх послуг  навіть кімнати для дитячих розваг і пеленання, є всі умови для людей з інвалідністю. Реконструкція та оснащення здійснені в рамках програми «U-LEAD з Європою» на суму 6 942 000 гривень.

2. Осучаснення шкіл і дитячих садків громади.

Для шкіл громади закупили комп’ютерну техніку та обладнання для предметних кабінетів на 2 мільйони гривень. До закладів освіти провели мережу Інтернет на загальну суму 248 000 гривень. Удвічі розширені й утеплені дитячі садки у Липно і Холоневичах. На капітальний ремонт цих  дитячих садків («Сонечко» і «Колобок») витрачено 5 532 702 гривень.

3. Поліпшення медичних послуг.

 

Завершується реконструкція амбулаторії в Цумані. Проєкт  виготовили коштом місцевого бюджету  454 000 гривень. Ще понад 10 000 000 гривень на реконструкцію надає Світовий банк. Завдяки спільним зусиллям громади та народного депутата України Ірини Констанкевич цуманська лікарня оснащена цифровим рентгеном, аналізатором крові, кольпоскопом, капітально відремонтовано дах.

4. Кращі умови життя для громади.

 

Цуманська громада стала учасником проєкту «Екологія Волині 2016-2020», залучено близько 8 000 000 гривень на заміну каналізації та очисних споруд. Ремонтують прибудинкові території, облаштовують скверики та дитячі майданчики у селах. Для комунальних потреб громади купили два трактори, навісне та причіпне обладнання до них на загальну суму 1 894 800 гривень. Встановили твердопаливні котли у школах Липно, Цумані, Холоневичах, у двох амбулаторіях і лікарні.

5. Створення нового житлового масиву для учасників Антитерористичної операції.

Масив налічує 161 ділянку. Проєкт розробили власним коштом (25 000 гривень), вартість робітпонад 5 мільйонів гривень Також є масив у Кадищі, на якому розташовані ділянки воїнів АТО/ООС та багатодітних сімей. Проблемним залишається питання підведення лінії електропостачання до нових ділянок.

6. Європейські дороги.

«Дороги – це одвічна тема! Якщо раніше для «уазиків» чи «москвичів» такі дороги підходили, то для сучасних авто вони нікуди не годяться», – Анатолій Дорошук.

Відремонтували дороги в Цумані, в селах Берестяне, Кадище, Липне, Сильне на загальну суму понад 4 500 000 гривень.

7. Освітлення сільських вулиць.

Жителі Берестян та Липного нарешті дочекалися першого в історії сіл вуличного освітлення. Проведена реконструкція освітлення вулиць у Цумані, селах Кадище і Холоневичі. Загальна вартість – 2 029 190 гривень.

8. Міжнародна співпраця громади.

 

Цуманська об'єднана територіальна громада брала участь в міграційному проєкті для видачі іноземних паспортів, у міжнародному конкурсі «Українсько-німецький агродіалог». Німці приїжджали знайомитися з місцевою громадою,  представники об'єднаної територіальної громади відвідали агропідприємства у Німеччині, вивчали особливості ведення обліку земель в Саксонії, питання охорони навколишнього середовища та обмеження використання земель-заповідників.  Брали участь в українсько-польському проєкті у сфері туризму.

 

9. Залучення інвестицій в розвиток громади.

 

Цуманська об'єднана територіальна громада має хороший потенціал для залучення коштів як вітчизняних, так і закордонних інвесторів. Для цього вже виготовлені документи, які в першу чергу цікавлять тих, хто хоче вигідно вкладати кошти. Розроблено Паспорт громади, Стратегію розвитку, Генеральний план села Холоневичі, в розробці  генплан селища Цумань. Прозора й енергійна діяльність місцевого самоврядування в об'єднаній територіальній громаді також позитивно впливає на зростання обсягів фінансування ініціатив громади. Бюджет громади 2020 року становить 87 000 000 гривень, з них лише 31 мільйон гривень  власні надходження, інші кошти  залучені з різних джерел.

10. Стратегічне планування життєдіяльності громади.

Цуманська громада об'єдналася першою у Ківерцівському районі. І практично усі здобутки  результат чітко спланованих цілей. «Стратегічний план розвитку Цуманської ОТГ до 2020 року» вже відходить в історію з багатьма позитивними результатами. Є вже й нова Стратегія на наступний період.

«Ми не впевнені у завтрашньому дні, адже немає чіткої стратегії дій держави. Наша громада не отримала земель за межами населених пунктів, хоча Президент та Уряд обіцяли зробити це ще у 2018 році. Зацікавлені інвестори ставлять питання співпраці з ОТГ на ручник через бюрократію, чи то терміни закінчилися, чи питання стає не актуальним, чи то бажання перегоріло», – Анатолій Дорошук.

Є проблеми, що не можна вирішити без сприятливих зовнішніх факторів (завершення пандемії, більш чітка державна стратегія). Але це не причина для громади зупинитися в розвитку. До Цуманської об'єднаної територіальної громади невдовзі приєднається 7 сіл трьох сільських рад (Карпилівської, Дубищанської та Гремячівської). Вже укладено договір міжмуніципального співробітництва, умови якого дозволяють користуватися послугами Центру надання адміністративних послуг та пожежної частини.

«Влада – це відповідальність перед громадою. Сформувалася команда, з якою ми по-новому бачимо ситуацію в Цуманській ОТГ та динамічно розвиваємось. Колектив навіть просив мене висувати свою кандидатуру на вибори, адже бачать, що разом ми можемо подолати будь-які труднощі», – Анатолій Дорошук.

Анатолій Дорошук балотується на посаду голови Цуманської об'єднаної територіальної громади від політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024