«Прагну жити в багатій, сильній, ситій і чистій Україні», – Юрій Ройко

22 Жовтня 2020, 17:10
2495

Юрій Ройко – на Волині людина знана й поважна. Волиняни пам’ятають його насамперед як успішного бізнесмена. На рідній Цуманьщині Юрій Петрович – неабиякий авторитет. Адже інтереси рідного краю завжди ставив на перше місце. За п’ять років депутатської каденції зробив для громади чимало. Багато уваги приділяв й екологічним питанням, адже є членом профільної депутатської комісії з питань екології та раціонального використання природних ресурсів. Бути корисним громаді, залагоджувати чужі проблеми, брати на себе відповідальність – це його внутрішня потреба. Він завше наголошує, що допомога людям – кредо його життя.

Завершується ваша перша каденція у Волинській обласній раді. Як воно – бути депутатом?

Допомагати людям, розв’язувати їхні проблеми – дуже почесно. Хоч бути депутатом непросто. Але мене це не втомлює, не лякає, а навпаки – додає сил. Саме тому вирішив іти в депутати знову. За ці п’ять років переконався: можу бути корисним громаді, то чому цим не скористатися? Депутатство допомагає робити безліч корисних справ.

Це був мій перший депутатський досвід. Понад 30 років займаюсь бізнесом, який пов'язаний з переробкою сільгосппродукції. Працювати було дуже складно. На державному рівні не було розуміння того, що тільки підприємництво та середній клас можуть врятувати економіку. Тому у 2015 році вирішив стати депутатом, аби захищати інтереси малого і середнього бізнесу.

Вважаю, що головне завдання депутатів усіх рівнів – від сільської до обласної рад – розв’язувати нагальні соціальні проблеми громади. У нашій роботі має бути менше політики, а більше роботи, вирішених соціально-економічних проблем виборців. Бо індекс депутатської активності повинен визначатися не тільки кількістю звернень чи запитів, а й їх конкретною реалізацією.

Як оцінюєте свою роботу? Що вам вдалося досягнути, а чого – ні? Чим задоволені й що вважаєте успіхом?

Незважаючи на те, що раніше у мене не було депутатського досвіду, досягнути вдалося чимало. Народився й виріс в селищі міського типу Цумань. Тому й хотів представляти інтереси рідного краю. Одразу ж за кілька днів після обрання, враховуючи думки громади, визначили основні пріоритети роботи, стратегію розвитку Цуманської громади. І, не побоюсь сказати, що зараз ця громада – одна з найбільш потужних і успішних на Волині.

Нам вдалося втілити майже все, що було заплановано. Наприклад, були проблеми зі школою в селищі міського типу Цумань. У старому корпусі, де навчається понад 450 дітей початкових класів, на другому поверсі стеля просто провисала, у будь-який момент вона могла б впасти. І прикро, бо ж і до мене були депутати, але за весь цей час на це ніхто не звернув уваги. Це був мій перший депутатський запит. Його підтримала Волинська обласна рада. Це масштабний проєкт – 2 мільйонів 200 тисяч гривень. Гроші виділили з обласного та районного бюджетів. Нам вдалося відремонтувати цей корпус повністю. Зараз там нове покриття і сучасне освітлення. Ця школа моя рідна, старався приділити туди особливу увагу. За мою каденцію там було відремонтовано головне фойє, кілька класних кімнат, встановлено новий твердопаливний котел.

Також у Цумані завершили капітальний ремонт очисних споруд. Є речі, які невидимі до того моменту, коли вже не настає край. От і з цим так. Цій системі водовідведення понад 40 років і за весь цей час там не проводилося жодного капітального ремонту. Система була зношена і в будь-який момент могло трапитись екологічне лихо. Це у нас, українців, ментальність така – бити на сполох, коли вже біда стукає у двері, а я так працювати не люблю. Бо все має робитися вчасно. Йшлося про екологічну безпеку цілого регіону – каналізаційні стоки після очищення скидалися в річку Путилівку, яка протікає через територію НПП «Цуманська пуща» та поблизу оздоровниць «Пролісок», «Червона калина» та «Сосновий бір». Оновлена система забезпечила вихід чистих стоків технічної води з Цуманської каналізації до річки. Гроші було залучено з обласного бюджету, з обласного фонду охорони природного середовища, з місцевих бюджетів і навіть з державного. Загалом – 9 мільйонів гривень. Тепер маємо майже нову систему водовідведення.

За ці роки у співпраці з Цуманським селищним головою Анатолієм Дорошуком вдалося освітлити десятки вулиць в Цумані, селах Берестяни, Холоневичі, Липне. На деяких вулицях освітлення не було взагалі. Відремонтували вулиці в селах, на яких ніколи не було дорожнього покриття.

Залучив гроші з соцеконому і в селах Липне й Холоневичі тепер маємо практично два нових садочки. З дня заснування там не робилося жодного капітального ремонту. Можете уявити, який вони мали вигляд. Садочки розширили, стіни утеплили, пофарбували, замінили вікна та двері, зробили нові дахи, купили нові меблі. З державного бюджету залучили 1,5 млн грн на кожен садочок. Загальна кошторисна вартість кожного об’єкту – близько 3 млн грн.

З якими питаннями виборці зверталися найчастіше? Чи часто зверталися?

Найбільше було звернень, пов’язаних з матеріальною допомогою. Також чимало звернень були пов’язані з тим, що, на жаль, розв’язати не можемо – пенсії і зарплати. Людину не цікавить, що депутату обласної ради це зробити годі. Вчепив значок – роби. Тому ці питання переадресовуємо народним депутатам. Чимало прохань було відремонтувати школи і садочки, освітлити вулиці, відремонтувати дороги. Люди просили, а ми реагували.

Скільки озвучених вами запитів виконано? Чи узагалі реально їх виконати? Наскільки ефективний такий інструмент? 

Мабуть, я найбільш ефективний депутат по кількості запитів – близько 40. А якщо порахувати усі звернення – то понад сотню. Усі мої запити і звернення реалізовано на 80 відсотків. І це незважаючи на те, що у нас дуже обмежений обласний бюджет. Крім запитів, є ще обласні регіональні програми. Деякі виконуються на половину, інші – на 60 відсотків, деякі не виконуються взагалі. Але ми змушені їх приймати. Так побудована робота.

Озираючись на ці п’ять років, не жалкуєте, що наважилися піти в політику? Чи виправдалися ваші сподівання бути корисним громаді? 

Ні, не жалкую. Хоч іноді навіть почуваюсь розчарованим. Сто раз допоможи – забудуть, один раз відмов – запам’ятають на все життя. Це такий життєвий принцип, який чомусь діє в роботі депутата. Але це мотивацію не вбиває, навпаки, хочеться ще більше корисних справ зробити для громади. Політика затягує, якщо вже ступив на цю стежину, то зійти з неї буде важко. Ніколи не вважав, що треба працювати максимально лише в останній рік депутатської каденції, аби люди бачили результат. Ні, завше старався зробити усе, що від мене залежало, працювати на повну. Я буду боротися, відстоювати інтереси громади й надалі. Буду йти до людей. Вони мають зробити правильний вибір. А бути корисним громаді вдалося, напрацьовано багато і люди можуть сповна оцінити мою роботу.

У нинішню каденцію обласної ради ви прийшли від радикальної партії. Проте зараз представляєте інтереси політичної сили «За Майбутнє». Чому ви у цій команді?

Дійсно, у 2015 році обирався від радикальної партії. Цю політичну силу вибрав цілком свідомо. Їхні гасла і програмні положення тоді мені дуже імпонували. Не шкодую, що висувався від цієї політичної сили.

Наша Волинська обласна рада – приклад для всієї України. Адже за цих п’ять років нам вдалося показати, де місце обласної ради, а де – облдержадміністрації. Це нас згуртувало і об’єднало. Сформувалася команда, яка була готова правильно працювати. Коли йшла мова про вибори, то в мене навіть не виникало питання, з ким йтиму на ці вибори. Це стало очевидним, бо завше добре і комфортно працювати з надійними людьми і з командою, з якою співпадають інтереси і цінності.

Коли Ігоря Палицю обрали головою Волинської обласної ради, то на першій сесії він сказав: «Я за те, щоб у цій залі було мінімум політики, а максимум розв’язаних економічно-соціальних проблем». І мені це дуже сподобалося, бо я теж маю таку думку. Створення нових робочих місць, захист і підтримка національного виробника, малого бізнесу і середнього класу – ось що важливо для цієї політичної сили. Підтримка, розвиток села і промисловості, піднесення людської праці – це те, що дасть нашій державі вийти на новий рівень. Те, за що я буду боротися і підтримувати до кінця – завершення реформи децентралізації, передача реальних повноважень місцевих громадам. Сильне місцеве самоврядування – сильна держава. Цього достатньо, щоб триматися цієї політичної сили.

Чому вам важливо балотуватися у депутати знову?

Усе дуже просто – я просто змушений завершити те, що розпочав. А планів у мене дуже багато. Відчуваю, що нам вдалося зробити чимало в цій каденції і темпи збавляти не потрібно. Живу і працюю заради онуків. Це для мене основний стимул працювати і не зупинятися. Хочу, аби вони жили у нормальній державі і мали гідне життя. Онуки для мене – найбільш святе, що є у житті. Заради них мушу бути сильним і здоровим. Треба працювати заради дітей. Вони – наше майбутнє.

Розкажіть про свої цінності. Що ви як депутат ніколи не порушите?

Жаль, що до цього часу ми рухаємося ніби сліпі кошенята і в нас немає національної ідеї. Моя національна ідея – жити у багатій, сильній, ситій і чистій Україні. Усі ми можемо багато і красиво говорити. Але без вчинків це лише слова. Тому кожен має розпочинати з себе. Хочете жити краще? Наведіть порядок у своєму будинку чи в під’їзді. Не викидайте обгортку на вулицю. Відпочиваєте у лісі – приберіть за собою. Бо все розпочинається з малого. Глобальні процеси розпочинаються з маленьких і непомітних речей.

Людина має бути здоровою, має піклуватися про себе і про довкілля. Коли вона здорова, то й щасливо житиме в суспільстві. Не треба чекати, коли станеться лихо. Треба працювати так, щоб його ніколи не сталося – ось моя основна цінність, за яку боровся і буду боротися.








Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром