Перемога у НЕФКО: що це означає для Ківерцівської громади

12 Листопада 2020, 14:22
8206

Ківерцівська міська ОТГ перемогла у конкурсі проєктів НЕФКО. В чому полягає суть цього проєкту та скільки часу тривав період його підготовки? Про це в інтерв’ю з Ківерцівським міським головою Володимиром Жгутовим.

– Ідея долучитися до конкурсу проєктів НЕФКО. Років три тому, саме після зустрічі у Луцьку, в 2017 році, (за сприяння радника з технічних питань Михайла Харка) з офіційним представником компанії в Україні – Олександром Дебоєм. Зокрема пан Дебой детально розповів про програми, які фінансуються цією міжнародною фінансовою організацією, та умови позик від НЕФКО.

– Але ж нині в Україні працює багато грантодавців, чому саме НЕФКО?

– Так, справді, нині тому хто «стукає», тому можуть «відкрити» двері в багатьох проєктах. Проте умови різні. І, зачасту, не зовсім прийнятні для громад з незначним бюджетом розвитку, бо потребують співфінансування з бюджетів різних рівнів або ж корпорації виставляють додаткові, жорсткіші, умови для убезпечення своїх фінансів. Натомість НЕФКО пропонує позику, зокрема по програмі «Енергозбереження» – під 3-4% річних з можливістю списання тіла кредиту 30-40%. Проєкти реалізовуються лише в комунальних будівлях: енергоефективні проєкти у дитячих садках, школах, спортивних закладах. Мінімальний розмір – 350 000 гривень. Позика надається у місцевій валюті і повертається у місцевій валюті. Максимальна сума позики – до 90% від загальної вартості проєкту. Тривалість проєкту – 4-5 років.

– Чи довго тривала підготовча робота?

– Період консультацій під час двосторонніх зустрічей, визначення найпроблемніших точок в енергоощадження бюджетних установ, детального вивчення фінансової спроможності громади був тривалим. Дещо затягнувся цей процес із створенням Ківерцівської об’єднаної територіальної громади. Після цього робота значно активізувалася – було визначено два об’єкти – загальноосвітню школу у Суську та будинок культури у Муравищах.

В результаті серйозних комунікацій з фахівцями будівельної галузі, спеціалістами енергозберігаючих технологій, копіткої аналітичної роботи об’єктом підготовки проєкту було визначено загальноосвітню школу с. Суськ. Таким чином, колективом Ківерцівської міської ради була сформована заявка на участь у конкурсі проєктів. Завдячуючи конкурсній комісії міжнародної фінансової корпорації НЕФКО, яка зважила на те, що Ківерцівська об’єднана територіальна громада нещодавно створена, ухвалила рішення про надання коштів для реалізації цього проєкту у якості гранту, а не кредитування, тобто без співфінансування з місцевого бюджету.

– Володимире Володимировичу, а коли розпочнеться реалізація проєкту?

– Фінансування цього масштабного проєкту розпочнеться уже в наступному, 2021, році.

– Які саме енергоощадні заходи в освітньому закладі с. Суськ передбачені в процесі його реалізації?

– Передбачено низку суттєвих заходів: заміну та утеплення покрівлі; блискавкозахист; обробку дерев’яних конструкцій протизаймистими засобами; утеплення зовнішніх стін школи; заміна усіх дверей та вікон на нові, енергоощадні і сертифіковані; ремонт зовнішньої каналізаційної мережі; ремонт кухні та заміна кухонного обладнання й інші супутні будівельні роботи.

– Чому вирішили реалізовувати проєкт з реконструкції будівлі сільської школи?

– Метою реалізації співпраці з НЕФКО є надання якісних освітніх послуг дитині незалежно від того, де вона проживає: у місті, чи в селі. Адже одним із першочергових завдань органів місцевого самоврядування - створити для всіх учасників освітнього процесу комфортні умови, аби діти навчалися у теплій, охайній, чистій сучасній школі. Зауважу, що реалізація цього проєкту є одним із вагомих кроків по запровадженню Стратегії розвитку ефективної мережі закладів загальної освіти Ківерцівської міської ради для надання якісних освітніх послуг на 2020-2024 роки.

Варто зазначити, що паралельно з цим напрямком придбано новий шкільний автобус для школи с. Суськ та розпочато ремонт доріг задля безпечного підвезення дітей до навчального закладу.

– На цьому співпрацю з НЕФКО буде припинено?

– Сподіваюся, що буде продовжена, і наступним етапом мала би бути реконструкція четвертої міської школи.   

  

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024