«Парламент гальмує ухвалення закону про мову», – Ірина Констанкевич

20 Березня 2019, 10:00
«Парламент гальмує ухвалення закону про мову», – Ірина Констанкевич 1882
«Парламент гальмує ухвалення закону про мову», – Ірина Констанкевич

Законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який Верховна Рада почала розглядати цього тижня, відповідає запиту суспільства.

 Про це заявила нардеп від УКРОПу та співавтор документа Ірина Констанкевич у програмі «Вечір з Єгором Чечериндою» на телеканалі «Еспресо TV».

«Комітет з питань науки і освіти, Комітет з питань культури і духовності, велика кількість депутатів, громадськість провели величезну роботу у підготовці законопроекту до другого читання. Знайдено компромісні норми, формулювання, які влаштовують широкий загал. Власне, цей законопроект відповідає запиту суспільства. Він розрахований на перспективу розвитку української мови як державної», – наголосила Ірина Констанкевич.

Водночас представниця УКРОПу звернула увагу, що нчаразі процес розгляду законопроекту пригальмовується – парламентарі розглянули лише близько 100 правок з понад двох тисяч.

«Темпи, з якими їх почали проходити, свідчать про пригальмовування процесу розгляду законопроекту. Вірю, що парламентарі обговорять документ у сесійній залі як вкрай важливий для українського суспільства. Сподіваюся, переможе здоровий глузд та бажання затвердити українську мову як державну, а наступного четверга, коли планується голосування, у парламентській залі буде достатня кількість депутатів», – зазначила Ірина Констанкевич.

Як відомо, у першому читанні парламент ухвалив зазначений законопроект 4 жовтня 2018 року. Підготовка до другого читання тривала понад чотири місяці. Документ передбачає, зокрема, створення Національної комісії зі стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови.

Читайте також: Ірина Констанкевич розповіла про видатних волинянок, родину та роль Ігоря Палиці в її депутатській кар’єрі

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024