У Ківерцівському краєзнавчому музеї – нова виставка на честь відомого математика

21 Жовтня 2022, 15:46
Експозиція про Михайла Кравчука в Ківерцівському краєзнавчому музеї ФОТО 544
Експозиція про Михайла Кравчука в Ківерцівському краєзнавчому музеї

У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрилась виставка, присвячена пам’яті великого українського математика Михайла Пилиповича Кравчука, який родом з Ківерцівщини – із села Човниця.

Про це повідомила пресслужба Луцької районної ради у фейсбуці.

«Михайло Кравчук кохався у математиці, був відомим алгебраїстом, першим із науковців, хто створив український словник математичної термінології… Знав багато мов – французьку, німецьку, англійську, польську… Але сталінський режим був славетний гоніннями та репресіями, тож Михайла Кравчука ув’язнили начебто за шпигунство, відіслали на каторгу на Колиму, де він і помер…», – розповіла директорка музею, депутатка Луцької райради Оксана Сущук.

На відкритті виставки був і очільник Луцької районної ради Олександр Омельчук.

Експозиція у Ківерцівському краєзнавчому музеї пам’яті Михайла Кравчука діятиме до кінця року. Музей працює за адресою: місто Ківерці, вул. Незалежності, 24 із 9:00 до 17:00 щодня, крім вихідних.

Довідково:

Михайло Кравчук народився 27 вересня 1892 року у селі Човниця на Волині в сім'ї землеміра.

У 1901 році родина Михайла переїжджає до Луцька, де він у 1910 році закінчує з золотою медаллю гімназію. Того ж року він вступає на фізико-математичний факультет Університету святого Володимира, що у Києві.

Студентом Михайло Кравчук підтримував ідею національного відродження, любив проводити вечори в Українському клубі у Народному домі на Лук'янівці, де український театр під керівництвом Михайла Старицького ставив свої вистави. Відвідував і засідання студентського громадського об'єднання «Українська громада». 

Починаючи із  1937 року у пресі з'являються розгромні статті проти вченого. Деякі з них підписує і його колишній вчитель Дмитро Граве, який так пишався своїм вихованцем. Михайла Кравчука звинувачують у націоналізмі, шпигунстві. Як наслідок, 21 лютого 1938 року його заарештувала банда НКВД СРСР. Вченого засудили до 20 років в'язниці та 5 років заслання.

В останньому слові вчений просив дати йому можливість закінчити розпочату працю з математики. З Лук’янівської в’язниці його відправляють до Владивостока і далі у трюмі суховантажного судна «Джурма» морем – на Колиму, у ті лиховісні колимські золоті копальні, зокрема і в Мальдяк.

9 березня 1942 року Михайла Кравчука не стало.

Читайте також: У Ківерцівському центрі позашкільної освіти відбулася інформаційна зустріч

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024