У ківерцівському музеї стартував виставковий сезон: нові виставки, концепція для молоді та оновлені локації

22 Січня 2024, 14:00
У ківерцівському музеї стартував виставковий сезон: нові виставки, концепція для молоді та оновлені локації 1427
У ківерцівському музеї стартував виставковий сезон: нові виставки, концепція для молоді та оновлені локації

У краєзнавчому музеї Ківерців відбулося відкриття виставкового сезону. З поміж оновлених локацій, діджитал кімнати та локації для дитячих майстер-класів, аудиторії презентували колекцію авторських ляльок «Князівни та княгині». Їх виготовили майстрині з України та діаспори. Тут представлені роботи із Норвегії, Канади, є одна й із Бразилії. 

Про оновлений музей Ківерців, виставки та плани дізнавалася кореспондентка Район.Ківерці.

Виставку «Князівни та княгині» презентувала майстриня Олена Михальчук. 

Презентація від Олени Михальчук
Презентація від Олени Михальчук

«Тут представлені 79 ляльок від майстринь України. З Житомирської області, Полтавської області, міста Київ, багато з Харківської області та міста Харків. Це авторська вузлова лялька. Майстрині організувалися в мережі. Організатором є Ніна Хаген, місто Осло. Вона організувала навколо себе майстринь, вони вирішили вивчити історію України, а саме історію Українських князівен. Кожна майстриня обирала собі якусь ляльку, вірніше княгиню, шукала про неї інформацію, в чому вона одягнена, який міг бути одяг того часу і виготовляла ляльку. Найбільше у нас представлена княгиня Ольга. Тут їх аж 19. Також дуже популярна у нас Анна Ярославна. Вона, можна казати, й до Волині дотична. Тому, що в Луцьку є її пам'ятник. Є тут і її донька – Блаженна Едігна», –  Олена Михальчук.

Зазначимо що найдавнішою персоналією виставки є Княгиня Ольга, наймолодшими ж представленими князівнами стали Княгині Острозькі. А головною перевагою виставки є те, що її можна дивитися без супроводу. Адже, окрім ляльок презентована й інформація про майстринь й історичних персоналій.

Виставка Князівни та княгині
Виставка Князівни та княгині

Виставка Князівни та княгині
Виставка Князівни та княгині

Княгиня Ольга
Княгиня Ольга

Лялька для Оксани Сущук
Лялька для Оксани Сущук

Наступна локація, яку презентували загалу була кімната для діалогу та комунікації. Вона розташована на першому поверсі музею та розрахована й на відвідувачів з особливими потребами. У кімнаті розмістили проєктор та зручні меблі, аби відвідувачам було комфортно комунікувати. 

Облаштували кімнату за підтримки німецьких партнерів, зокрема, вдалося закупити будівельні матеріали, техніку та меблі. Адже музей це не лише про споглядання мистецьких об'єктів, нині  – це своєрідний комунікативно-діалоговий центр.

Локація для молоді
Локація для молоді

«Ми закупили такі спеціальні меблі, аби діти могли працювати в групах. Це на такі освітні заходи де можна грати ігри, щось обговорювати питання та завдання. У нас ще залишилися кошти, тому ми хочемо закупити ще й настільні ігри. Адже гра –  спосіб комунікації, особливо з підлітками. Вони приходять грати й комунікувати між собою», – розповіла під час презентації директорка музею Оксана Сущук.

Локація для молоді
Локація для молоді

Зазначимо, що за доручення Світлани Чеберак – секретаря Волинської обласної національної спілки краєзнавців України, Оксані Сущук вручили посвідчення та значок члена цієї організації. 

Вручення
Вручення

Делегація
Делегація

У продовження оновлених експозицій музею, гостей запросили на другий поверх, адже тут представлені зали Першої та Другої Світових війн, зал присвячений подіям після 24 лютого 2022 року. Основним елементом якого є розпис, від муравищенської художниці Наталії Ришкевич – на стелі залу написані імена 60 мешканців Ківерцівщини, які полягли у війні проти Росії від 2014 року.

Читайте також:  Аби люди пам’ятали: у Ківерцівському музеї діє експозиція, присвячена пам'яті полеглих воїнів

У сусідній залі експонована фотовиставка робіт капітана Збройних сил України Миколи Вареника – «Вони боронили Макарів». Військовий брав участь в обороні та звільненні Макарівської громади на Житомирщині. Тут представлені фото жителів громади, які стали до оборони з перших днів повномасштабного вторгнення, військових-визволителів та волонтерів, що прибули відразу після звільнення.

Оборона Макарова
Оборона Макарова

Оборона Макарова
Оборона Макарова

А поряд із виставкою світлин представлена іще одна – присвячена волонтерському руху Ківерцівщини. Тут є прапори, ікони отця Дмитра Зінька, написані на ящиках з-під набоїв, картини Наталії Ришкевич, сухпайки, в'язаний одяг, який виготовили волонтери з Литви, окопні свічки, зроблені у місцевих школах.

Ікони Дмитра Зінька
Ікони Дмитра Зінька

Також відвідувачі поділилися враженнями від оновленого музею. 

«Я неодноразово відвідую музей і рада що в нас такий оновлений сезон відкрився. Я очікувала, що буде щось нове, грандіозне та сучасне і водночас зі смаком стародавнього чогось. Я отримала задоволення, мої очікування виправдалися і навіть перебільшені. Тому, що дуже гарні виставки підготовлені. І сучасність переплітається з історією. Я думаю, що завдяки тому, що тут створено новий сучасний зал, куди можуть приходити діти та молодь люди знатимуть, що у нашій громаді є такий музей. Вони будуть повертатися додому та розказувати про це батькам. І батьки теж захочуть відвідати музей. Адже не завжди маємо час для чогось культурного. Бо у повсякденності та побуті відкладаємо ці справи. Тому я думаю, що музей працюватиме надалі й ще потужніше», – коментує відвідувачка Людмила Тананайська.

Кореспондентка Район.Ківерці. поцікавилася у директорки музею та організаторки Оксани Сущук, як вона планує розвивати музейні локації та скільки готувалися до відкриття сезону.

 

«Підготовка тривала з жовтня 2023 р. Ми ще не все реалізували, що хотіли. Ще плануємо довершити експозицію на другому поверсі й зробити виставку старих фото міста Ківерців та ківерчан різних років. Це фото колекцій музею. Також плануємо оновити виставку в коридорі музею на першому поверсі, а також шукаємо ідеї щодо використання внутрішнього дворика музею. Розуміємо, що для цього потрібні чималі кошти, тому знову плануємо залучати нових партнерів,  використовувати грантові можливості. Будувати співпрацю з різними інституціями та громадськими організаціями»,  – ділиться пані Оксана.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024