Орнітологічна екскурсія у Цумані: сліди бобрів, широка річка і незвичайні птахи

04 Квітня 2017, 17:55
4192 Джерело: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1401661653248246&set=a.1401654689915609.1073741844.100002132733309&type=3&theater;

Природолюби побачили на «пташиному» екопоході міграцію птахів.

В рамках міжнародного дня птахів 2 квітня Ківерцівський національний природний парк провів орнітологічну екскурсію. Про це повідомляє Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» на своїй сторінці у Facebook.

Маршрут екскурсії пролягав вздовж заплави річки Путилівка від селища міського типу Цумань до водосховища, що поблизу села Мочулки Рівненської області.

Міграція птахів – явище, особливості якого не до кінця з’ясовані і по сьогодні. Птахи, долаючи тисячі кілометрів, повертаються з тропічної Африки і Південної Азії додому, до місць гніздування - на Волинь. Проліт птахів відбувається не хаотично. Міграційні траси прив’язані, як правило до узбереж морів, а також до екологічних коридорів, якими є заплави річкових систем і пасма лісових масивів.


 

Цікавою є й сама річка Путилівка. Ця невелика річка впадає в Горинь і є верхньою ланкою річкової системи Горинь-Прип’ять-Дніпро, а отже – кінцем відповідного міграційного шляху птахів. Географічне розташування цієї річки, а також наявність на ній водосховищ зумовлює високі шанси побачити птахів як безпосередньо під час міграції в небі над річкою, так і під час відпочинку на воді.


 

В екскурсії взяли участь начальник відділу науково-дослідної роботи Степан Штокало, співробітник відділу науково-дослідної роботи Олександр Кушкин, працівник відділу охорони парку Петро Дубина та місцевий краєзнавець Мороз Михайло. До походу долучились і викладачі місцевої загальноосвітньої школи з вісьмома волонтерами.


 

«Від себе хотів би добавити що мене надзвичайно вразила сама річка, своїм видом вона не вписувалась в те що доводилось бачити мені раніше, доволі широка однак дуже мілка, на протязі всього походу майже скрізь проглядується піщане дно. Про те і рибаків на річці ми зустріли не мало, ловлять вони на ямах поплавчанкою, проте розмір риби скоріш за все - коту на поживу. Надзвичайно багато перешкод для сплавів, болотисті берега в деяких місцях, порослі деревами, нагадували мангрові ліси, дуже багато слідів перебування бобрів, повалені дерева, на берегах місцями велика кількість бобрових нор, прикритих минулорічною травою, в які запросто можна провалитись», - ділиться враженнями один з учасників Віктор Поліщук.


















 

Також читайте:

Де в Україні можна побачити справжню весну

«Цуманська пуща»: природолюби з різних куточків України долучились до екопоходу

«Цуманська пуща» радить 10 кращих книг про подорожі

Цумань: назвали несподівані причини, чому варто подорожувати

Цумань: назвали 6 причин, чому варто подорожувати

Сім причин, чому варто побувати в «Цуманській пущі»

У Цуманській пущі назвали 6 причин, щоб зірватися в похід

Коментарі
05 Квітня 2017, 06:11
Так, клоуни, де перелітні птахи?
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024