Ківерчан залякували заявою путіна напередодні оголошення мобілізації в рф

26 Вересня 2022, 18:08
Ківерчан залякували заявою путіна напередодні оголошення мобілізації в рф ФАКТЧЕК 506
Ківерчан залякували заявою путіна напередодні оголошення мобілізації в рф

Від будь-якої новини «з-за порєбріка» кожному українцю стає або дуже радісно, або дуже сумно. Цим вирішили скористатися телеграм-канали та хайпанути на заяві президента рф владіміра путіна 21 вересня.

Нагадаємо, саме тієї ночі на росії оголосили часткову мобілізацію.

У ківерцівській фейсбук-спільноті «Ківерці новини без цензури» поширювали повідомлення про майбутнє звернення путіна до свого народу щодо референдумів на тимчасово окупованих територіях України та про мобілізацію. Проте поширювали його з особливою емоційністю, фотографією владіміра владіміровича та посиланням ніби-то на трансляцію виступу.

Журналістка Район.Ківерці перевірила цей допис та дійшла висновку, що це МАНІПУЛЯЦІЯ телеграм-каналів для збільшення підписників.

Читайте також: Шахраї вкотре запустили фейковий розіграш: на цей раз нібито від «Нової пошти»

СПРОСТУВАННЯ

Цей допис з'явився якраз в той день, коли президент рф оголосив часткову мобілізацію. У ньому жирним шрифтом виділили текст, в якому йдеться про суть звернення путіна, хоча половина там – брехня. Великими літерами привернули увагу до посилання, яке залишили в описі допису.

Для чого це зробили? А для того, щоб зацікавити, привернути зорову увагу користувачів. З таким текстом та дурнуватим сусідом-садистом будь-хто зреагує на такий допис та відкриє посилання, де мала б бути ця трансляція.

Після натискання на посилання нам відкривається вікно з телеграм-каналом під російською назвою «Правда Украина. Новости», на який потрібно підписатися, щоб побачити інформацію чи то трансляцію.

Читайте також: На Ківерцівщині розповсюджують фейковий розіграш від польської компанії

Такий трюк використовують, аби збільшити кількість підписників телеграм-каналу. Адміністратори роблять маніпулятивний лякливий допис, шерять його у фейсбуці та інших соцмережах і таким чином аудиторія лякається через прочитане та мігрує на канал.

Журналістка Район.Ківерці не знайшла в цьому телеграм-каналі допису про трансляцію звернення путіна, тому точно не можна визначити, чи справді там було посилання на прямий ефір, чи ні.

До того ж подана в фейсбуці інформація не викликала великого занепокоєння, адже владімір путін зробив те, чого всі українці й так очікували та були до цього готові – оголосив часткову мобілізацію (ред. – могилізацію) на території рф, а наші земляки підготували меми.

ВИСНОВКИ

Отож, підсумуємо:

  • таким провокативним дописом та вдало підібраним часом для публікації фейкороби нагнали штучну паніку на аудиторію;
  • маніпулятори двома реченнями змусили мігрувати аудиторію з фейсбуку в телеграм.

Уважно читайте написане, думайте холодною головою та не переходьте за підозрілими посиланнями.

Читайте також: У жителів Ківерцівщини шахраї знову виманюють особисті дані

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024