На Ківерцівщині розповсюджують фейковий розіграш від польської компанії

14 Серпня 2022, 19:10
Фейковий розіграш / Фото ілюстративне ФАКТЧЕК 1124
Фейковий розіграш / Фото ілюстративне

У соціальній мережі «Facebook» шахраї часто поширюють незрозумілі розіграші. На цей раз розповсюдили новий фейковий розіграш від імені Польської транспортної компанії. Він дійшов і до ківерцівського сегмента фейсбуку. Але це черговий обман.

Журналістка Район.Ківерці перевірила це повідомлення.

Повномасштабне вторгнення росії на територію України показало нам, хто з країн-сусідів та партнерів нам друг, а хто так собі... Польща серед активних та справжніх друзів. Саме тому шахраї часто спекулюють на цій темі, адже українці довіряють державі, яка прихистила стількох земляків. 

Читайте також: У ківерцівській фейсбук-спільноті білорусів знову винуватять у зраді

Однією з умов розіграшу є поширення фейкового сайту серед друзів та знайомих. Коли натискаємо на посилання, нам відкривається сторінка сайту «Polskie koleje państwowe». Але вона несправжня. Шахраї просто прикриваються Польською транспортною компанією аби виманити особисті дані.

Отже, за посиланням вам дають 3 спроби відкрити пакунок в якому може попастись приз. Ми вже писали про подібну шахрайську схему в розіграші нібито від Нової пошти.

На сторінці вам пропонують відкрити «подарунки». І вже з другої спроби вам випадає виграш у сумі 3 000 гривень. Але ці гроші не ваші, і навіть не шахраїв. Вони віртуальні. 

Читайте також: Чи закінчилася війна, якби діти олігархів воювали: розбір маніпуляції

Схема шахраїв проста та дієва: дають вам виграш, свого роду пряник, а потім виманюють особисті дані, номер банківської картки. Ну і вас обкрадають, ось і батіг. За жодних обставин не можна розповсюджувати свої особисті дані стороннім особам.

На тому ж фейковому сайті є багато коментарів, нібито від переможців які вже отримали свій приз. Вони там для того, аби впевнити користувача, що все реально. Але ці коментатори – боти.

 

На офіційному, справжньому сайті «Polskie koleje państwowe» можна придбати електронні квитки для ділових поїздок та подорожей Польщею, а згадки про даний розіграш там немає.

Читайте також: Чи справді у Ківерцівській лікарні погане харчування: спростування

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024